Κομποστοποίηση και στον δήμο Ήλιδας - 1.400 κάδοι για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δρόμους

Σε μία ακόμα καινοτομία δηλώνει «παρών» ο Δήμος Ήλιδας. Πρόκειται για το πρόγραμμα των «καφέ» κάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διαχείριση βιοαποβλήτων (οργανικών αποβλήτων), το οποίο έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων.

Όπως έχει υπολογιστεί, μέσω του προγράμματος με τους νέους κάδους χρώματος καφέ που θα τοποθετηθούν, το 35% των απορριμμάτων όπου είναι τα οργανικά, θα μπορούν πλέον να κομποστοποιηθούν, αφού το πρόγραμμα προωθεί τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων με διαλογή στην πηγή.

Στα βιοαπόβλητα περιλαμβάνονται χόρτα, φύλλα, λαχανικά, φρούτα, προϊόντα χορτοκοπτικών και διάφορα άλλα κλαδέματα, χαρτιά κουζίνας, πριονίδια, στάχτες κ.α..

Αυτά θα τοποθετούνται στους ειδικούς καφέ κάδους και θα οδηγούνται στη μονάδα κομποστοποίησης που περιλαμβάνεται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Τριανταφυλλιά.

Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που προέρχονται από την αποδόμηση της οργανικής ύλης και που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Ο Δήμος Ήλιδας θα προμηθευτεί αρχικά 900 μικρούς κάδους που θα διανεμηθούν σε νοικοκυριά τα οποία θα συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και 340 μεγαλύτερους κάδους που θα διανεμηθούν σε μεγαλύτερους παραγωγούς βιοαποβλήτων ή θα τοποθετηθούν κοντά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Για τη συλλογή των βιοαποβλήτων η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας θα προμηθευτεί –επίσης– και με ένα ειδικό απορριμματοφόρο.

Για όσους πολίτες ενδιαφέρονται και έχουν τον κατάλληλο χώρο στο κήπο τους, ο Δήμος θα προμηθευτεί και 150 κάδους οικιακής κομποστοποίησης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση