Υπερβάσεις των ορίων ενημέρωσης και συναγερμού για το όζον

 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, μέχρι τις 15:00 οι μέγιστες τιμές ξεπέρασαν τα όρια ενημέρωσης και συναγερμού.

Αναφορικά με το όριο ενημέρωσης (ωριαίες τιμές >180 μg/m3) oι μέγιστες τιμές που μετρήθηκαν ήταν στην Aθήνα 206, τη Νέα Σμύρνη 245, τα Λιόσια 225, το Περιστέρι 278 και την Ελευσίνα 197  μg/m3,

Υπερβάσεις καταγράφηκαν και στο όριο συναγερμού (240 μg/m3).  Στη Νέα Σμύρνη 245 και στο Περιστέρι 278.

Το υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Μείωση αναμένεται τις απογευματινές ώρες με τη μείωση του ηλιακού φωτός.

Η αύξηση  των τιμών του όζοντος οφείλεται στο συνδυασμό ρύπανσης και ηλιοφάνειας, όπως συμβαίνει στο λεκανοπέδιο κάθε καλοκαίρι. Ψηλά στην ατμόσφαιρα, το όζον (O3) προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου. Στο επίπεδο του εδάφους όμως θεωρείται ρύπος, αφού το αέριο αυτό είναι διαβρωτικό και τοξικό.

Το όζον είναι μια από τις δηλητηριώδεις ουσίες που παράγονται όταν τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα αντιδρούν με οργανικούς ρύπους υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση