Για «προσπάθεια παρέλκυσης, που αφορά τη ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη», κατηγορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι «311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών της πόλης και της Κ. Μακεδονίας», όπως αυτοαποκαλούνται, μετά την ανακοίνωσή της για την «προσχηματική», όπως τη χαρακτηρίζουν, αναβάθμιση του σταθμού ατμοσφαιρικής μέτρησης ρύπων στο Κορδελιό, που ταλαιπωρείται εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια από συνεχή επεισόδια έντονης δυσοσμίας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενίστανται «για την παραπλάνηση “δούρειο ίππο” του σταθμού».
Επισημαίνουν, δε, ότι «σύσσωμοι κάτοικοι και φορείς που ζουν, επιχειρούν και εργάζονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οδηγούνται αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς η όλη προσπάθεια γίνεται με σκοπό να μετατεθούν χρονικά τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας από την πηγή της μόλυνσης – δυσοσμίας, δηλαδή να μην ‘’φαίνονται’’ ρύποι, ούτε δυσοσμία, ούτε άλλοι κίνδυνοι, από την 01/06/2015 έως και το 2019».
«Η ΠΚΜ ενημερώνει για την προσχηματική αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων του Κορδελιού, αντί να επιβάλλει τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπει η συνθήκη Σεβέζο του 2012 για τις μονάδες υψηλής όχλησης μέχρι 01/06/15, δηλαδή μετά αρχική προθεσμία 3 χρόνια, παρέχεται παράνομη νέα καθυστέρηση 4 χρόνια. Προς τι τα δελτία τύπου;», τονίζουν αρχικά σε ανακοίνωσή τους οι 311 επιχειρήσεις και συνεχίζουν:
«Αυτοτελώς οι σταθμοί μέτρησης είναι θετικό στοιχείο. Ωστόσο, δεν έχουν καμιά ή ελάχιστη σχέση με τη ρύπανση από την υψηλή όχληση δυτικά. Η κοινή λογική προτάσσει οι ρύποι να μετριούνται κοντά στην πηγή είτε αυτή αποτελείται από φουγάρα, είτε από δεξαμενές.... ποτέ δεν γίνεται το αντίθετο.. Οι τοπικοί σταθμοί είναι χρήσιμοι μόνο όταν μπορούν να μετρήσουν τους ρύπους από πολλαπλές πηγές, όπως στα κέντρα των πόλεων με μεγάλη συμμετοχή καυστήρων και οχημάτων.
» Υπενθυμίζεται δε ότι, από το τέλος 2015 έως και τον Αύγουστο του 2016, (το χρονικό διάστημα που επισημάνθηκαν οι διατάξεις του περιφερειακού χωροταξικού με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας και την επιβολή χαρτών ερήμωσης στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου), άρχισε η ιστορία δημοσιοποίησης του μικρότερου ρύπου της δυσοσμίας (ενώ υπάρχουν τα στερεά σωματίδια, θείο, άζωτο, ασφάλεια δεξαμενών, κ.α) με την τάση να γίνονται μετρήσεις μακριά από την εκπομπή ρύπων και όχι στην πηγή ρύπων, που είναι μόνο μία, γιατί δεν υπάρχει δεύτερη στην περιοχή. Οι «αναβαθμίσεις» δρουν ως «δούρειος ίππος» αναβολής των μέτρων που πρέπει να πάρει η υψηλή όχληση σύμφωνα με την οδηγία Σεβέζο του 2012 μέχρι 01/06/15, προθεσμία 3 ετών. Διαφορετικά η Σεβέζο προβλέπει κυρώσεις, σύμφωνα και με τις επιβεβαιώσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής από το 2014.
» Ήδη υπάρχει πρόσθετη καθυστέρηση 4 χρόνων (2015-2019) και τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά εμφανή, αφού ακόμα και σήμερα, τα αίτια, παρά το γεγονός ότι όλοι τα γνωρίζουν εξακολουθούν δήθεν να αναζητούνται από τις αρμόδιες αρχές...
» Σύσσωμοι κάτοικοι και φορείς που ζουν, επιχειρούν και εργάζονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οδηγούνται αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς η όλη προσπάθεια γίνεται με σκοπό να μετατεθούν χρονικά τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας από την πηγή της μόλυνσης – δυσοσμίας, δηλαδή να μην ‘’φαίνονται’’ ρύποι, ούτε δυσοσμία, ούτε άλλοι κίνδυνοι, από την 01/06/2015 έως και το 2019.
» Επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά οι καταστροφικές διατάξεις του ισχύοντος χωροταξικού σχεδίου, το οποίο όχι μόνο παρακάμπτει την εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο 2012 για μέτρα προστασίας εντός των ορίων των υφιστάμενων μονάδων, αλλά αντίθετα επιτρέπει παράνομα και τις νέες εγκαταστάσεις Σεβέζο στον αστικό ιστό με την απόφαση ΠΚΜ 141/18. Απαγορεύονται οι νέες Σεβέζο και στην ΚΥΑ του ΥΠΕΝ και στο ΦΕΚ ΓΠΣ του Δήμου Δέλτα! Ανατρέπονται και παραβιάζονται σήμερα και μάλιστα με αυτοεπαίνους που συνηθίζουν οι πολιτικοί φυσικά σε βάρος της περιοχής και των κατοίκων.
» Η ασύστολη παραπληροφόρηση εξακολουθεί και μάλιστα ειδικά πρόσφατα, που είδε το φως της δημοσιότητας η επιβεβαίωση των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού, που όχι μόνο παρακάμπτει την εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο για μέτρα προστασίας εντός των ορίων των υφισταμένων μονάδων, αλλά αντίθετα επιτρέπει παράνομα και νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης Σεβέζο στον αστικό ιστό με την απόφαση της ΠΚΜ για το χωροταξικό 141/18. Είναι γνωστό όμως ότι απαγορεύονται οι νέες εγκαταστάσεις Σεβέζο και στην ΚΥΑ του ΥΠΕΝ και στο ΦΕΚ ΓΠΣ του Δήμου Δέλτα! Παραβιάζονται σήμερα!
» Η παραπληροφόρηση περιέχει και αυτοεπαίνους, φυσικά σε βάρος της περιοχής και των κατοίκων».