Κορυφαίος παραγωγικός τομέας η αγροδιατροφή

Η αγροδιατροφή αποτελεί τον νούμερο ένα παραγωγικό τομέα, που τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στον «σιτοβολώνα» της Ελλάδας, δηλαδή στην Θεσσαλία.

Αυτό προκύπτει από έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. για λογαριασμό της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και στην οποία συμμετείχαν 226 επιχειρήσεις από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

Το συμπέρασμα είναι πως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ άλλοι κλάδοι που έχουν μεγάλες δυνατότητες να «πρωταγωνιστήσουν» τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλία είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία.

Ειδικότερα, η αγροδιατροφή προσελκύει το ενδιαφέρον των περισσότερων επιχειρήσεων με ποσοστό 74,3% και ακολουθούν ο τουρισμός (58,4%), η ενέργεια (45,1%), το περιβάλλον (31,9%), οι τεχνολογίες πληροφορικής (27,4%), η υγεία (26,5%), ο πολιτισμός (21,2%) και τα δομικά υλικά-μέταλλο (6,2%).

Στους κλάδους που προβλέπεται πως θα έχουν προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλία προηγείται η γεωργία, δασοκομία και αλιεία με ποσοστό 76,1% και έπονται με σημαντική διαφορά η μεταποίηση (41,6%), οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (35,4%), η παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (34,5%), η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (31%) κτλ..

Στον πρωτογενή τομέα, κατά την έρευνα, τα περιζήτητα επαγγέλματα είναι οι απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών (78,2%), οι κτηνοτρόφοι-πτηνοτρόφοι (70,5%), οι γεωργοκτηνοτρόφοι (μικτών εκμεταλλεύσεων με 70,5%) και οι καλλιεργητές φυτικών προϊόντων για ίδια κατανάλωση (51,3%).

Στους ανειδίκευτους εργάτες, ανάρπαστοι είναι οι ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, δασών και αλιείας (το 73,2% των ερωτώμενων επιχειρήσεων εκτιμά πως θα έχει τέτοιες ανάγκες τα επόμενα χρόνια).

Τέλος, οι δράσεις κατάρτισης που θεωρούνται αναγκαίες για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι οι καινοτόμες καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα (με ποσοστό 60,2%), η ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων (54%), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας (54%), η προώθηση και προβολή προϊόντων και υπηρεσιών (53,1%) και η βελτίωση της παραγωγικότητας (53,1%).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση