Κορωνοϊός: Οι «κυνηγοί ιών» μελετούν νυχτερίδες για την αποφυγή μελλοντικών πανδημιών

Μετά τη δύση του ηλίου, ερευνητές με φακούς στα κράνη τους και προστατευτικό εξοπλισμό επιχειρούν να ξεμπλέξουν τα νύχια και τα φτερά νυχτερίδων που έχουν πιαστεί σε ένα μεγάλο δίχτυ, στην επαρχία της Λαγκούνα στις Φιλιππίνες.

Τα μικροσκοπικά ζώα τοποθετούνται προσεκτικά σε υφασμάτινες σακούλες για τη μεταφορά τους, προκειμένου να μελετηθούν, με καταγραφή πληροφοριών και συλλογή δειγμάτων από το σάλιο και τα κόπρανά τους για ανάλυση, προτού επιστραφούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι εν λόγω ερευνητές αποκαλούνται «κυνηγοί ιών», και είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να πιάνουν χιλιάδες νυχτερίδες προκειμένου να αναπτύξουν ένα μοντέλο εξομοίωσης που ελπίζουν να βοηθήσει τον πλανήτη στο να αποφύγει μια πανδημία παρόμοια με αυτήν της Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το μοντέλο αυτό, με ιαπωνική χρηματοδότηση, θα αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από το Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων στο Λος Μπάνιος, με την ελπίδα η μελέτη των νυχτερίδων να βοηθήσει στην πρόβλεψη της δυναμικής ενός κορωνοϊού, αναλύοντας παράγοντες όπως το κλίμα, η θερμοκρασία και η ευκολία μετάδοσης, μεταξύ άλλων και στους ανθρώπους.

Πηγή: Kathimerini.gr

Πηγή φωτογραφιών: Reuters/Eloisa Lopez 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση