Κρήτη: Σε μουσείο μετατρέπεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Αγυιάς

Με την αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάκληση της άδειας παραγωγής στον μικρό υδροηλετρικό σταθμό (ΜΥΗΣ) Αγυιάς Χανίων, στην Κρήτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ (ΔΕΗ ΑΝ) ολοκληρώνει από πλευράς του, τις ενέργειες για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιχείρηση, ο ΜΥΗΣ Αγυιάς έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να διαμορφωθεί, στις εγκαταστάσεις του, ένα πρότυπο μουσείο και εκθεσιακός χώρος ενημέρωσης του κοινού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ ΑΝ θα προχωρήσει και στη μεταφορά σχετικού εξοπλισμού και  υλικοτεχνικής υποδομής (παλιές ανεμογεννήτριες, αντικατεστημένα μέρη φωτοβολταϊκών πάρκων κ.α.), έτσι ώστε να ενισχύσει έμπρακτα την προσπάθεια των τοπικών αρχών για την ίδρυση και τη λειτουργία του μουσείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 290 στρεμμάτων.

Ο ΜΥΗΣ Αγυιάς κατασκευάστηκε το 1928 από το δήμο Χανίων, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής, και εγκαινιάστηκε το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του, έως την παύση της λειτουργίας του ήταν 0,3 MW.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση