Οι πιέσεις που δέχονται οι τιμές διαφόρων αγροτικών προϊόντων, όπως το γάλα θα συνεχιστούν πιθανότατα για έξι ακόμη μήνες πριν αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά η αγορά.
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε τις συνέπειες της κρίσης στην Κίνα, όπου μειώνονται τα εισοδήματα, ενώ γενικά διεθνώς υπάρχει υπερπροσφορά προϊόντων και οι τιμές των εμπορευμάτων (commodities) υποχωρούν.
Την ίδια στιγμή, κατά τον ίδιο, το εμπάργκο της Ρωσίας έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους Ευρωπαίους αγρότες 5,2 δις. Ευρώ και για το λόγο αυτό έχει διασφαλιστεί από την κοινότητα ένα πρόσθετο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στον αγροτικό κλάδο των κρατών-μελών μέσω άμεσης χρηματοδότησης ή χαμηλότοκων δανείων.
Ειδικά για το γάλα, οι διακυμάνσεις στις τιμές, όπως τονίζει ο κ. Χόγκαν, ήταν αναπόφευκτες από τη στιγμή που το συγκεκριμένο αυτό κομμάτι του Ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα εκτέθηκε στις δυνάμεις της αγοράς, αφού οι ποσοστώσεις στο γάλα τερματίστηκαν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεραμύνεται της κατάργησης των ποσοστώσεων στο γάλα, σημειώνοντας πως το επίκεντρο αυτού του ζητήματος είναι το πώς θα γίνει εφικτή η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχεται πως υπάρχουν κάποια εμπόδια προς την κατεύθυνση επίτευξης αυτού του στόχου όπως για παράδειγμα η δύναμη συγκεκριμένων ολιγοπωλίων, τα οποία μπορούν να επιβάλλουν χαμηλές τιμές παραγωγού στους κτηνοτρόφους.
Μάλιστα, επισημαίνει πως αυτό το τελευταίο θέμα θα εξεταστεί με μία προσεκτική ματιά υπό το πρίσμα του ανταγωνισμού.
Στο σημείο αυτό και απαντώντας σε ερώτηση για το ότι οι παραπάνω αλλαγές χρειάζονται χρόνο και στο μεσοδιάστημα οι κτηνοτρόφοι φοβούνται μήπως αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας, απαντά πως ακόμη και σε περιόδους με καλύτερες τιμές στην αγορά, το 3,7% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έβαζε λουκέτο ετησίως λόγω συνταξιοδοτήσεων ή ανυπαρξίας διαδοχής σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Τέλος, υπόσχεται πως οι κτηνοτρόφοι μελλοντικά θα είναι πιο εύκολο να αιτηθούν κοινοτικής στήριξης λόγω μείωσης της γραφειοκρατίας.