Κρεμαστό κήπο από πλαστικά μπουκάλια έφτιαξαν μαθητές Γυμνασίου στην Αστυπάλαια (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τον δικό τους πράσινο τοίχο έφτιαξαν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις της Αστυπάλαιας με την αξιοποίηση πλαστικών μπουκαλιών νερού. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν «κρεμαστές» γλάστρες με αρωματικά φυτά. Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του οικολογικού τριημέρου στο νησί το οποίο οργανώθηκε από τον δήμο Αστυπάλαιας σε συνεργασία με το Ecocity από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου.

«Η δημιουργία του κάθετου κήπου με ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά μπουκάλια) είναι ένα παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική οικονομία εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση υλικών αντί στην απόρριψη αυτών. Έτσι καταφέραμε να φτιάξουμε τον κρεμαστό κήπο του σχολείου μας. Ο αριθμός των μπουκαλιών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εννέα μπουκάλια αλλά σκοπεύουμε να εμπλουτίσουμε τον τοίχο με περισσότερες "γλάστρες" και να δημιουργήσουμε ζωγραφιές οι οποίες θα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τον χώρο του σχολείου», είπε στη Greenagenda.gr η Λαμπρινή Γρηγόρη, διευθύντρια του Γυμνασίου-Λ.Τ. Αστυπάλαιας.

Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν η κ. Αντωνία Δαρδιώτη, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο αρχιτέκτονας Χάρης Μέρτης.

«Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το ξεκίνημα στον δρόμο προς την πράσινη εξέλιξη του νησιού, μέσα από την κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των απορριμμάτων, δίνοντας το έναυσμα για συνέχεια τέτοιων δράσεων εξωστρέφειας του σχολείου και σύνδεσης με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου», υπογράμμισε στη Greenagenda.gr η κ. Δαρδιώτη.

«Στόχος των παιδιών είναι να ακολουθήσουν και άλλες κατασκευές οι οποίες θα συνάδουν με το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας. Για παράδειγμα μια ιδέα είναι η δημιουργία ενός κομποστοποιητή με στόχο τη μείωση των αποβλήτων μέσω της αξιοποίησης τους. Τα παιδιά είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο και το αποδεικνύουν έμπρακτα», ανέφερε η ίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση