Κρούσματα νοθείας του Κρόκου στο εξωτερικό

του Νίκου Αβουκάτου

Η καλλιέργεια του Κρόκου Κοζάνης και όχι μόνο, ενός αρωματικό φυτό με σημαντική εμπορική αξία παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη με κρούσματα νοθείας. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε η Στέλλα Ορδούδη, Δρ. Χημικός Τροφίμων και καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, κατά την ομιλίας της με θέμα «Ο Κρόκος Κοζάνης ως ένα εμπορικά επιτυχημένο φυσικό προϊόν», στην ημερίδα που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη για τις προοπτικές αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. 

Όπως ανέφερε η κα. Ορδούδη, «πέρα από τις στρατηγικές  κινήσεις και τις προσπάθειες για τη διασφάλιση, την ποιότητα και τη φήμη του, παρουσιάζονται ορισμένα προβλήματα νοθείας, όπως η παραπλανητική δήλωση της κατηγορίας ποιότητας».

Τα κρούσματα νοθείας, όπως εξήγησε η ίδια, δεν αφορούν την αλλοίωση της χημικής σύστασης. «Αν και ο Κρόκος ελέγχεται με εμπορικό πρότυπο ποιότητας που ισχύει σε όλον τον κόσμο, ωστόσο δεν ανιχνεύονται κάποιοι τύποι νοθείας», σημείωσε.

Η νοθεία γίνεται σε χώρες (Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράκτα κτλπ) όπου υπάρχουν διεθνή μεγάλα κέντρα εμπορίου και διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων, μεταξύ των οποίων και χύμα.

Ο «Συνεταιρισμός - Κρόκος Κοζάνης» έχει εργαστεί σε αυτά τα ζητήματα της διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με την κα. Ορδούδη, καθώς, όπως είπε, συνεχώς  επενδύει σε συστήματα ποιότητας του προϊόντος.

Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει στην ομιλία της ότι χρειάζεται να ενισχυθεί και η εμπιστοσύνη των παραγωγών στο πνεύμα της συνεργατικότητας και της ομάδας ώστε με αυτόν τον τρόπο να ενδυναμωθεί η καλλιέργειά του και η ασφάλεια στη διακίνηση του Κρόκου.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, και οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου του ΚΕ.Δ.Ε.Α. - ΑΠΘ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση