Κυκλική Οικονομία: Ημερίδα της Voria.gr την Τρίτη 18 Ιουνίου για τα οφέλη και τις προοπτικές της

Η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με λιγότερους και πιο πράσινους πόρους είναι ο κύριος στόχος της Κυκλικής Οικονομίας, ενός νέου οικονομικού μοντέλου, μέσα από ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών.

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας είναι η μετάβαση σε πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που συμβάλλουν στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Η Voria.gr δηλώνει παρούσα στη συζήτηση για την Κυκλική Οικονομία με ημερίδα που θα διοργανώνει την Τρίτη 18 Ιουνίου, 10.00-14.00, στο Mediterranean Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σημερινής εικόνας της Διαχείρισης Αποβλήτων, οι επόμενες ενέργειες της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Κυκλική Οικονομία καθώς και οι καλές πρακτικές επιχειρήσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ημερίδα θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι φορείς, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Θέματα που άπτονται της Κυκλικής Οικονομίας γενικά, αλλά και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημερίδας.

Στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Ο Σχεδιασμός και τα Επόμενα Βήματα της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» θα συμμετάσχουν ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, η Μαρία- Πούλια Μποϊλέ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση στην Κυκλική Οικονομία στη ναυτιλία και Συντονίστρια της Waterborne Technology Platform, ο Ιωάννης Παπαηλιόπουλος Ιδρυτικό Μέλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε και άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών επιχειρήσεων, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μητράκης.

Το δεύτερο πάνελ της ημερίδας της Voria.gr έχει θέμα «Η Πρόκληση της Κυκλικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και συμμετέχουν ο Κώστας Γιουτίκας αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Γεράνης πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, ο Κώστας Βοργιαζίδης δήμαρχος Βέροιας και ο Γιώργος Δημαρέλος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Νίκο Αβουκάτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος της Voria.gr δίνει σε καθημερινή βάση μεγάλη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος, πράσινης ανάπτυξης και φυσικά ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η λειτουργία του site GreenAgenda.gr, το οποίο ασχολείται και με την παραμικρή εξέλιξη ή λεπτομέρεια αυτών των θεμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η είσοδος της Ελλάδας στην Κυκλική Οικονομία

Εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς ταχύτητες, αλλά και τις νέες πρακτικές η Ελλάδα καλείται να εισέλθει δυναμικά στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας, με την οποία ενισχύεται η παραγωγικότητα των πόρων, μειώνεται η εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες, εξοικονομείται κόστος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα αναμενόμενα οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι:
• μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου από 2% έως 4%,
• εξοικονόμηση 600 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις (ισοδυναμεί με το 6%- 8% του κύκλου εργασιών τους),
• δημιουργία άνω των 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας,
• ανάπτυξη έως 6% με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων – σήμερα, για παράδειγμα, το 80% των προϊόντων μετατρέπονται σε απόβλητα μέσα στους πρώτους 6 μήνες από τη διάθεσή τους στην αγορά.

Απόλυτη προτεραιότητα

Τα τελευταία 10 – 12 χρόνια για την Ευρωπαϊκή Ένωση η Κυκλική Οικονομία αποτελεί πολιτική απόλυτης προτεραιότητας. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και τέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων επί προεδρίας στην Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόκειται στην ουσία για την επέκταση και διεύρυνση της έννοιας της ανακύκλωσης, αφού στόχος είναι ο μηδενισμός των ρύπων και η κατά 100% επαχρησιμοποίηση των υλικών. Προφανώς στην προκειμένη περίπτωση το απόλυτο είναι ανέφικτο, αλλά -εξίσου προφανώς- όσο υψηλότερος είναι ο στόχος που θα τεθεί, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η σημασία του θέματος αποδεικνύεται από τα νούμερα. Στην ΕΕ κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 2,2 δισ. τόνοι αποβλήτων, ποσότητα που επιβάλει ειδική, δημιουργική διαχείριση, προκειμένου να μην υπάρχει καθοριστική επιβάρυνση για το περιβάλλον, το οποίο -έτσι κι αλλιώς- βάλλεται από πολλές άλλες πλευρές και αιτίες.

Γι’ αυτό η μετάβαση της Ένωσης από μια γραμμική σε μια Κυκλική Οικονομία είναι όρος επιβίωσης. Ταυτόχρονα αποτελεί αποδοτική παραγωγική δραστηριότητα, με σαφή οφέλη.
Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, το οποίο περιλαμβάνει την ανταλλαγή, εκμίσθωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση των υπαρχόντων υλικών και προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να παραταθεί ο κύκλος ζωής τους.

Στην πράξη, η Κυκλική Οικονομία υποδηλώνει τη μείωση των αποβλήτων στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο, θεωρητικά σε επίπεδο μηδέν. Όταν ένα προϊόν φτάνει στο τέλος της ζωής του, τα υλικά κατασκευής του διατηρούνται μέσα στην οικονομία για να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με το παραδοσιακό μοντέλο οικονομίας, το οποίο βασίζεται στο πρότυπο «παίρνω - φτιάχνω - καταναλώνω - πετώ». Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μεγάλες ποσότητες φθηνών και εύκολα προσβάσιμων υλικών και ενέργειας. Διαδικασία που πλέον αλλάζει δραματικά σε όλα της τα στάδια, επιβάλλοντας αλλαγές πρακτικής. Η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση προϊόντων μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικών πόρων, να μειώσει τη διαταραχή του τοπίου και των οικοτόπων, και να περιορίσει την απώλεια βιοποικιλότητας.

Η Κυκλική Οικονομία συμβάλλει επίσης στη μείωση των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, οι βιομηχανικές διεργασίες και η χρήση προϊόντων ευθύνονται για το 9,10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ, ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων αντιπροσωπεύει το 3,32%.

Η εξαρχής παραγωγή πιο αποδοτικών και βιώσιμων προϊόντων θα μείωνε την κατανάλωση ενέργειας και πόρων, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 80 % όλων των επιπτώσεων των προϊόντων στο περιβάλλον καθορίζεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Η παραγωγή πιο αξιόπιστων προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να βελτιωθούν και να επισκευαστούν θα μείωνε την ποσότητα των απορριμμάτων. Οι συσκευασίες αποτελούν ένα από τα κυριότερα ρεύματα αποβλήτων, καθώς κάθε Ευρωπαίος παράγει ετησίως σχεδόν 180 κιλά απορριμμάτων συσκευασιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση