Κυκλική Οικονομία: Η ΕΕ προχωρά στη σταδιακή μείωση πλαστικών και χημικών (vid)

του Θοδωρή Καραουλάνη

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Πέρα από τα όσα υποστήριξε η Ελληνική πλευρά για τον πράσινο προσανατολισμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τα οποία ανέλυσε η Greenagenda, εξαιρετικά σημαντική ήταν η συζήτηση που έγινε αλλά και τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν, μαζί με το σχετικό υλικό.

Το πρώτο κύριο συμπέρασμα ήταν ότι από τη μία πλευρά οι αρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος αντιλαμβάνονται την ανάγκη για να μπει η διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης ουσιαστικά και έμπρακτα μέσα στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι άλλοι Υπουργοί και όργανα έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά δείχνουν να θέλουν να πιέσουν, καθώς οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι ότι μέσα από τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνονται οι αναπτυξιακοί δείκτες, σε αλληλεπίδραση με τις απαραίτητες επενδύσεις και τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ειδικά λοιπόν για τον πράσινο προσανατολισμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τα επίσημα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρουν ότι:

  • Οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Συζήτησαν επίσης τις πτυχές της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης που αφορούν το περιβάλλον. Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης πώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή μπορούν να αποτυπωθούν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ μετά το 2020.
  • Υπενθυμίζοντας τις αποδεδειγμένες δυνατότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής για την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης μέσω των πράσινων βιώσιμων επενδύσεων και χρηματοδότησης, οι υπουργοί υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία η κατάλληλη αποτύπωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων στο ΠΔΠ.

Το δεύτερο ουσιαστικό συμπέρασμα, είναι ότι η ΕΕ πιστεύει βαθιά στην έννοια και τις προοπτικές της κυκλικής οικονομίας και αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά σε επίπεδο Υπουργών.

Σημειώνουμε ότι η ελληνική πλευρά με τον ΑνΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, ανέλυσε ιδιαίτερα τα βήματα που έχει κάνει για την ανακύκλωση και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τις διεθνείς προκλήσεις που έχει μπροστά της στο θέμα η ΕΕ, όπως έγραψε αναλυτικά η Greenagenda.

Τα Κυριότερα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κυκλική οικονομία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση έχουν ως εξής:

Οι υπουργοί προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με δύο πρωτοβουλίες της Επιτροπής στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία: την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία και τη διεπαφή μεταξύ των χημικών, των προϊόντων και των αποβλήτων.

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος των πλαστικών υλών και των μικροπλαστικών σωματιδίων, καθώς και των επικίνδυνων χημικών ουσιών αντιστοίχως, στο περιβάλλον. Στις συζητήσεις τους, οι υπουργοί επικεντρώθηκαν σε προσεγγίσεις που έχουν ως στόχο να προαχθούν η σημαντική αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πλαστικών υλών, καθώς και η ασφαλής ανάκτηση αποβλήτων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Ο Neno Dimov, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου, δήλωσε: «Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον μας από τη ρύπανση από τα πλαστικά. Πρέπει επίσης να προστατέψουμε τις θάλασσές μας από τα μικροπλαστικά σωματίδια. Σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς την ανάληψη δεσμεύσεων που θα μας επιτρέψουν να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να προστατέψουμε το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών μας».

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει της συνεδρίασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, δημοσιοποίησε και διακίνησε στους δημοσιογράφους, ενημερωτικό βίντεο με τις βασικές αρχές πολιτικής της ΕΕ για την προστασία των ωκεανών μέσω του περιορισμού της χρήσης πλαστικών και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Στο βίντεο, όπως θα δείτε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, με εικόνες, στις επιπτώσεις των πλαστικών μίας χρήσης αλλά και στις πλαστικές σακούλες, προϊόντα για τα οποία η Ευρώπη φαίνεται να θέλει να αφήσει οριστικά στο παρελθόν.

Δείτε εδώ το επεξηγηματικό βίντεο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις αλλαγές που έρχονται στις πολιτικές για τη χρήση των πλαστικών:

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ανάληψη επείγουσας δράσης είναι αναγκαία για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσών μας από την εισβολή των πλαστικών.

Για αυτόν τον λόγο οι Υπουργοί της ΕΕ θέλουν να πιέσουν εμπροσθοβαρώς για μια κυκλική οικονομία στα πλαστικά.

Σχεδόν το 60% των πλαστικών στην Ευρώπη προέρχονται από τη συσκευασία.

Η ΕΕ επιθυμεί να σταματήσει τη νοοτροπία της απόρριψης (τα απορρίμματα από πλαστικά συσκευασίας δηλαδή) – και να κάνει όλες τις πλαστικές συσκευασίες επαναχρησιμοποιούμενες ή ανακυκλούμενες μέχρι το 2030!

Πώς θα γίνει αυτό;

Σύμφωνα με το ενημερωτικό βίντεο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

  • με ξεχωριστή συλλογή και διαλογή όλων των πλαστικών,
  • με περιορισμό της χρήσης των μικροπλαστικών στα καλλυντικά και στα απορρυπαντικά,
  • με την προώθηση του σχεδιασμού προϊόντων που διαρκούν περισσότερο,
  • με την ανάπτυξη μιας αγοράς ανακυκλωμένων πλαστικών που θα επιτυγχάνει έναν «πραγματικά κυκλικό κύκλο ζωής» (truly circular lifecycle).

Η επιβίωση των Ωκεανών μας είναι σε κίνδυνο, καταλήγει χαρακτηριστικά το βίντεο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα, κατά τη διάρκεια γεύματος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με τον Επίτροπο κ. Vella σχετικά με την οικολογική καινοτομία στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, στο πλαίσιο δημόσιας συνεδρίασης, το Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσίαση της Επιτροπής όσον αφορά τη νομοθετική πρόταση σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συγκεκριμένη ενότητα της δημόσιας συνεδρίασης (με ελληνική ταυτόχρονη μετάφραση, επιλέγοντας την ελληνική γλώσσα από τις ρυθμίσεις)

Η ενημέρωση από την πολωνική αντιπροσωπεία σχετικά με την COP24 και συναφείς δράσεις για την κλιματική αλλαγή μεταδόθηκε επίσης ζωντανά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας των Υπουργών Περιβάλλοντος συμμετείχαν ανά χώρα οι εξής Υπουργοί ή εκπρόσωποι της χώρας τους:

Belgium: Ms Céline FREMAULT Minister with responsibility for Housing, Quality of Life, Environment and Energy
Bulgaria: Mr Neno DIMOV Minister of Environment and Water
Czech Republic: Mr Vladislav SMRŽ Deputy Minister for the Environment
Denmark: Mr Esben LUNDE LARSEN Minister for the Environment and Food
Germany: Mr Jochen FLASBARTH State Secretary, Federal Ministry of the Environment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety
Estonia: Mr Siim KIISLER Minister for the Environment
Ireland: Mr Denis NAUGHTEN Minister for Communications, Climate Action and Environment
Greece: Mr Sokratis FAMELLOS Deputy Minister for the Environment and Energy
Spain: Ms Isabel GARCÍA TEJERINA Minister for Agriculture, Fisheries, Food and the Environment
France: Ms Brune POIRSON Minister of State to the Ministre d’État, Minister for the Ecological and Inclusive Transition
Croatia: Mr Tomislav ĆORIĆ Minister for the Protection of the Environment and Energy
Italy: Mr Giovanni PUGLIESE Deputy Permanent Representative
Cyprus: Mr Costas KADIS Minister of Agriculture, Rural Development and Environment
Latvia: Mr Jānis EGLĪTS Parliamentary Secretary, Ministry of Environmental Protection and Regional Development
Lithuania: Mr Kęstutis NAVICKAS Minister for the Environment
Luxembourg: Ms Carole DIESCHBOURG Minister for the Environment
Hungary: Mr Tibor STELBACZKY Deputy Permanent Representative
Malta: Mr Lorenzo VELLA Deputy Permanent Representative
Netherlands: Ms Stientje van VELDHOVEN State Secretary for Infrastructure and Water Management
Austria: Ms Elisabeth KÖSTINGER Federal Minister for Sustainability and Tourism
Mr Henryk KOWALCZYK Minister, Member of the Council of Ministers, Chair of the Standing Committee of the Council of Ministers
Portugal: Mr José MENDES State Secretary attached to the Minister for the Environment
Romania: Ms Grațiela Leocadia GAVRILESCU Deputy Prime Minister, Minister for the Environment
Slovenia: Ms Lidija STEBERNAK State Secretary at the Ministry of the Environment and Spatial Planning
Slovakia: Mr Norbert KURILLA State Secretary at the Ministry of the Environment
Finland: Mr Kimmo TIILIKAINEN Minister for Housing, Energy and the Environment
Sweden: Ms Karolina SKOG Minister for the Environment
United Kingdom: Ms Thérèse COFFEY Parliamentary Under Secretary of State for the Environment, Department for Environment, Food and Rural Affairs

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Συμβούλιο Υπουργών συμμετείχαν ο Καρμένου Βέλα, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία και ο Μιγκέλ Αρίας, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση