Κυκλική οικονομία: 170.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2035

του Νίκου Αβουκάτου

Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και η πράσινη μεταποίηση μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Γι' αυτό αποτελεί μονόδρομο για τους πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Αυτό τόνισε ο ερευνητής Τεχνολογικό Κέντρο της Καταλονίας (EURECAT) Κωνσταντίνος Καμπουρόπουλος, κατά την πρώτη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «Greenomed - Διαπεριφερειακή συνεργασία στη Μεσόγειο για την καινοτομία στην πράσινη μεταποίηση», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg MED, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των πολιτών ώστε να αντιληφθούν τον δικό τους ρόλο στη προώθηση των βιώσιμων και πράσινων πολιτικών.

«Χρειάζεται να μεγιστοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Να μεταφέρουμε τη νέα τάση τόσο στην κοινωνία όσο και στη βιομηχανία καθώς θα έχουμε σημαντικά οφέλη, όπως η ελαχιστοποίηση των ρύπων, αλλά και των πρώτων υλών, με σκοπό να παράγουμε ενέργεια και να κατασκευάσουμε προϊόντα», επισήμανε ο κ. Καμπουρόπουλος.

Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας μετά από πρόσφατες αναλύσεις της ΕΕ θα είναι πολλαπλά. Μέχρι το 2035 εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 170.000 νέες εργασίες στους τομείς της διαχείρισης των αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημαντικότερα εκτιμώμενα οφέλη από την κυκλική οικονομία είναι:

  • Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, έως και 7% αύξηση του ΑΕΠ
  • Έως 600 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν, δηλαδή το 8% του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην ΕΕ
  • Περίπου 170.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε τομείς της διαχείρισης αποβλήτων έως το 2035
  • Τόνωση της ανταγωνιστικότητας και διαβεβαίωση ασφάλειας στην παροχή
  • Δημιουργία οικονομικής και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας
  • Μείωση των συνολικών ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 2% έως 4%
  • Στην ΕΕ εκτιμάται ότι κάθε αύξηση της τάξης του 1% στην απόδοση των φυσικών πόρων κοστίζει έως 23 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και μπορεί να δημιουργήσει έως 200.000 θέσεις εργασίας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης το θέμα της εισήγησης του κ. Καμπουρόπουλου ήταν «ο ρόλος της μεταποίησης στη βιωσιμότητα και των επιδράσεων στην καθημερινότητα».

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση