Η Βουλή κύρωσε τη Συμφωνία για το Κλίμα

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων στη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή».

Υπέρ της κύρωσης συμφωνίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών».

Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η ΕΕ εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%).

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία. Όπως συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, θα ενημερώσουν από κοινού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές, όπου θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών και στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία των Παρισίων, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετέχει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην κύρωση της ιστορικής αυτής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας. Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Παρισίων τίθεται σε ισχύ σε λιγότερο από ένα έτος από την υπογραφή της, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση