Κόλαση: 40άρια στα μεγάλα αστικά κέντρα έως την Κυριακή (χάρτες)

του Σταύρου Ντάφη* 

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Κυριακή, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τοπικά στους 44-45°C αύριο (χάρτης 1) και το Σάββατο. Σήμερα Παρασκευή, οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι στα ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας αναμένουμε να ρίξουν σε χαμηλά επίπεδα τη σχετική υγρασία, αυξάνοντας όμως την επικινδυνότητα για την εξάπλωση πυρκαγιών.

Στα ύψη ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα

Στα ύψη ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα

Στην Αττική και στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα, περιμένουμε θερμοκρασίες άνω των 40°C μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, με τις ελάχιστες να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, κοντά στους 30°C. 

Στη Θεσσαλονίκη η θαλάσσια αύρα φαίνεται να διατηρεί τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά η αυξημένη υγρασία τις βραδινές, κυρίως, ώρες θα αυξήσει τη δυσφορία και εκεί. Από αργά το βράδυ ενισχύονται οι βοριάδες στο ΝΑ Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και το Σ/Κ στην Κρήτη οι ριπές ανέμου στα νότια τμήματα του νησιού δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 70 km/h. Οι λεγόμενοι καταβάτες άνεμοι θα εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία πάνω από τους 40°C όπως και στη Ρόδο η θερμοκρασία φαίνεται να ξεπερνά τους 40°C για αρκετές ώρες συνοδεία ισχυρών ανέμων. 

Από το βράδυ της Κυριακής και από τα δυτικά, η πτώση της θερμοκρασίας στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα θα είναι απότομη, με θυελλώδεις ανέμους αρχικά στο Ιόνιο και αργότερα τα ξημερώματα της Δευτέρας στα ηπειρωτικά εντάσεως 5-6 μποφόρ (χάρτης 2).
χαρτης2

Θυελλώδεις άνεμοι από το βράδυ της Κυριακής

Στα ορεινά της βόρειας χώρας, κοντά στα σύνορα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες επίσης θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και μικρά ποσά βροχής. Έπειτα από ένα τόσο καυτό 4ημερο, οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν την επικινδυνότητα εξάπλωσης πυρκαγιών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τραγικά γεγονότα του παρελθόντος.
*Ο Σταύρος Ντάφης είναι φυσικός και μετεωρολόγος
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση