Κόντρα για μία... δενδροφύτευση στο Πάρκο Τρίτση

Φυλλοβόλα και αειθαλή δένδρα, όπως χαρουπιές, ψευδοπιπεριές, πικροδάφνες και κυπαρίσσια έφεραν σε αντιπαράθεση τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και τον δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο.

Αφορμή στάθηκε η προγραμματισμένη δεντροφύτευση του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, που διακόπηκε απότομα πριν ολοκληρωθεί. Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του «Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» Γιάννης Πολύζος, «την προηγούμενη Κυριακή έγινε μια προσπάθεια δενδροφύτευσης ενός τμήματος στο νότιο τμήμα του πάρκου, το οποίο είναι ασκεπές και μπαζωμένο, κοντά στις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει ανεγείρει ο δήμος Ιλίου. Ένας χώρος που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη αλάνα στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο χώρος όπου θα γινόταν η δενδροφύτευση ανήκει στο Δημόσιο, ανήκει στα 913 στρέμματα, που σύμφωνα με το νόμο 1444 έχει παραχωρηθεί η χρήση του στον Φορέα Διαχείρισης κι είναι εκείνος που αποφασίζει».

Και συνεχίζει ο κ. Πολύζος: «Είχαμε ήδη κάνει μια επιτυχημένη δενδροφύτευση τον περασμένο Δεκέμβριο και τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου πήγαμε να την ολοκληρώσουμε. Εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ιλίου με δημοτικούς συμβούλους, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, για χώρο που συνοδεύει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου κι έτσι κάλεσε την αστυνομία, η οποία ζήτησε άδεια από το δασαρχείο και διέκοψε την δράση μας. Θεωρήσαμε σκόπιμο για να μην οξυνθούν τα πνεύματα να σταματήσουμε, αλλά θα επανέλθουμε οργανωμένα». Όπως τονίζει ο κ. Πολύζος, «θα επιδιώξουμε επαφή με το δασαρχείο και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε αυτός ο χώρος να μη συνεχίσει να είναι ένας μπαζωμένος ασκεπής χώρος, αλλά να συνεισφέρει στο πράσινο του πάρκου».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος υπογραμμίζει ότι «πράγματι ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου "Αντώνης Τρίτσης". Ωστόσο, το 1/3 του χώρου είναι στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Ιλίου, δηλαδή είναι εντός σχεδίου πόλεως. Σε αυτό το σημείο ήρθε ο Φορέας Διαχείρισης να κάνει δεντροφύτευση και συγκεκριμένα έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Και μάλιστα στον δρόμο όπου υπάρχει πρόσβαση για το γήπεδο, όπου περνάνε τα αυτοκίνητα για να κατεβάσουν αθλητές. Έτσι, κάποιοι σύλλογοι και γονείς αντέδρασαν και με ειδοποίησαν. Πήγα επί τόπου κι είχε ήδη ειδοποιηθεί και η αστυνομία, η οποία ρώτησε αν υπάρχει μελέτη κι άδεια για να κάνουν την δεντροφύτευση. Υπήρξε μια ένταση που αμέσως όμως κατευνάστηκε».

Όπως προσθέτει ο κ. Ζενέτος «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνεχιστεί η δεντροφύτευση αρκεί να έχουν άδεια από το δασαρχείο για τους χώρους πρασίνου, αλλά από κι από την Πολεοδομία για τον χώρο έξω από το γήπεδο, καθώς είναι χαρακτηρισμένος πολεοδομικά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση