«Κόντρες» για τα αιολικά πάρκα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η συνεχής εγκατάσταση και λειτουργία νέων αιολικών πάρκων ανά την χώρα δημιουργεί εστίες προστριβών με κυρίαρχο διακύβευμα την περιβαλλοντική ζημιά, την οποία δυνητικά προκαλούν.

Το θέμα των αιολικών πάρκων στην Νότια Εύβοια έφτασε μέχρι την Βουλή, με σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, Χρήστο Κατσώτη και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Καρύστου, με πιο πρόσφατη αυτή που απέτρεψε την εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Καρύστου, ανέδειξαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, με αποκλειστικό κριτήριο τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή υπολογίζονται σε περίπου 350, ενώ σε φάση αδειοδότησης ή έναρξης εργασιών βρίσκονται άλλες 200 περίπου. Στην περιοχή του Κάβο Ντόρο κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο των Βαλκανίων. Τα μονοπώλια του κλάδου καταστρέφουν το περιβάλλον, πραγματοποιούν παράνομες υδροληψίες, καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ».

«Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου και ιδιαίτερα στον Κάβο Ντόρο, τα κοπάδια αποτελούνται από γιδοπρόβατα ανοιχτής βοσκής, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται ψηλά στο βουνό για να μπορούν να βοσκήσουν ελεύθερα. Οι μεγάλες εκσκαφικές δραστηριότητες για την κατασκευή των αιολικών πάρκων έχουν καλύψει με σκόνη μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις κάνοντάς τες απλησίαστες για τα κοπάδια. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές και ζητούν άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια.

Στο ίδιο «μήκος κύματος», αλλά για την περιοχή των Αγράφων, κατατέθηκε επερώτηση στην περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, στην οποία τονίζεται ότι στην περιοχή προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, στην Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

«Οι ανεμογεννήτριες αυτές καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura" και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί, ήτοι στα 1.600 μ.-2.000 μ. Προϋποθέτουν τη διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη», υπογραμμίζεται στην επερώτηση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση