Κόστα Ρίκα: 285 ημέρες με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές

Αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) κάλυψε τις τελευταίες 285 ημέρες τις ενεργειακές της ανάγκες η Κόστα Ρίκα, που αριθμεί πληθυσμό μικρότερο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ICE) της Κόστα Ρίκα, συνολικά το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, ενώ το υπόλοιπο ένα τοις εκατό από ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι η χώρα λειτουργούσε αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις πρώτες 75 ημέρες του 2015.

Ο στόχος που είχε τεθεί τότε για το υπόλοιπο έτος ήταν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε ποσοστό 97,1% από τη βιομάζα και τη γεωθερμική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο τελικά το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 99%. Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα από ένα μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής μπορεί να εμπνεύσει και άλλες χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξάλλου, η Ουρουγουάη, άλλη μια χώρα με μικρό πληθυσμό, παράγει το 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ισλανδία επίσης παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από καθαρές πηγές, ενώ πρόσφατα, υπήρξε χρονικό διάστημα ενός μήνα κατά τον οποίο η Δανία παρήγαγε σχεδόν 140% της ζήτησης της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση