Κύμα κακοκαιρίας - εξπρές πλήττει τη χώρα (χάρτες)

Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα από αργά το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια, καθώς το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που την προκαλεί κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τα φαινόμενα να περιορίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι τρεις χάρτες που ακολουθούν δείχνουν την ταχύτατη κίνηση του χαμηλού (ατμοσφαιρική πέση και φαινόμενα), από την Αδριατική αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στην περιοχή της Κύπρου αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η πρόγνωση του καιρού

Σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018 αναμένονται νεφώσεις με βροχές, όμβρους και καταιγίδες στα πελάγη, αρχικά στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο, και από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα το μεσημέρι και απόγευμα στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ προς το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και το μεσημέρι στα ορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας, καθώς και στα ημιορεινά της βόρειας. Σημειώνεται ότι κατά τόπους οι χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία θα είναι πυκνές.

Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 4 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 14, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 9, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 10 έως 14, και στην Κρήτη από 13 έως 17.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε βόρειους 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 2 περίπου μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί και εξασθενήσουν κατά 2 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα διατηρήσουν την έντασή τους. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, όμως από το πρωί θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 2 έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους έως και το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού με υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 4 μποφόρ, από το πρωί όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί 9 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές έως και το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα, όμως προς το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ με ενίσχυση κατά 1 έως μποφόρ το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Πηγή: meteo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση