Κύπρος: Κοινοτάρχης επιτέθηκε σε ομάδα για την προστασία χελωνών σε παραλία όπου γεννούν (vids)

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία της Αργάκας, στην Κύπρο, σε ζώνη εντός του δικτύου Natura 2000 που αφήνουν χελώνες τα αυγά τους.

Όπως μεταδίδει το τοπικό Philenews, στο σημείο λειτουργεί εστιατόριο - αναψυκτήριο και φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί παράνομα ομπρέλες και ξαπλώστρες, χωρίς να έχει εγκριθεί τέτοια χρήση από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κοινοτάρχης Άργακας και κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν σε ομάδα εμπειρογνωμόνων για το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).

Ο κοινοτάρχης κατηγορείται ότι εμπόδισε την ομάδα να κάνει τη δουλειά της, ενώ στο σημείο βρισκόταν και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων. Παρόντες ήταν και ξένοι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών. Η συγκεκριμένη ζώνη Natura περιλαμβάνει τις κύριες παραλίες ωοτοκίας δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, Caretta caretta και Chelonia mydas, στον Κόλπο Χρυσοχούς.

Όπως μεταδίδει το philenews.gr, ενώ η ομάδα του προγράμματος βρισκόταν στην περιοχή δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κοινοτάρχη Αργάκας, που τους κάλεσε να φύγουν από το σημείο, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την κοινοτική Αρχή. Τα μέλη του προγράμματος αγνόησαν το τηλεφώνημα και συνέχισαν την εργασία τους με βάση τη σχετική σύμβαση που έχουν με το ΤΑΘΕ. Τότε, ο κοινοτάρχης Αργάκας μετέβη στην παραλία και προσπάθησε να αποτρέψει τα μέλη του προγράμματος από το να τοποθετήσουν κλουβιά προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Μάλιστα στάθηκε πάνω από μία φωλιά θαλάσσιων χελωνών και δεν επέτρεψε την τοποθέτηση του κλουβιού, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν αβγά θαλάσσιων χελωνών στην άμμο, απαιτώντας να ανοιχθεί η φωλιά για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός του. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ζητήθηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποχωρήσει. Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αβγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 273/90).

Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ οι caretta - caretta γεννούν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου σε πιο μικρούς αριθμούς. Το αρμόδιο τμήμα αλιείας τονίζει ότι κάθε πολίτης είναι ευπρόσδεκτος να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, έκανε λόγο για «μικρή διένεξη μεταξύ της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο, η οποία κατείχε όλες τις άδειες για να βρίσκεται στην περιοχή, του κοινοτάρχη Αργάκας και κατοίκων της περιοχής». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν καταθέσεις και διερευνάται η παρεμπόδιση του έργου της ομάδας του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

Αφήστε μια απάντηση