Λάρισα: Φέρνουν γεράκια για να διώξουν τα κοράκια!

του Θοδωρή Καραουλάνη

Από πέρυσι είχαμε ακούσει ότι η Λάρισα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρό πρόβλημα με μεγάλο αριθμό «καλιακούδων», όπως έγραφαν τα τοπικά ΜΜΕ, που δημιουργούν ενόχληση στους κατοίκους τόσο λόγω των κραυγών των πουλιών όσο και λόγω των «περιττωμάτων» τους! Ο Δήμος Λαρισαίων ψάχνει απεγνωσμένα μέτρα για να διώξει τα ενοχλητικά κορακοειδή και δεν διστάζει να δοκιμάσει τα πάντα. Έτσι αποφασίστηκε, όταν άλλες μέθοδοι απέτυχαν, να δοκιμάσουν τη χρήση ειδικών εκπαιδευμένων γερακιών που, ως αρπακτικά, θα εφορμούν στα κοράκια και θα τα τρομάζουν!

Το μέτρο είχε δοκιμαστεί πέρυσι με ένα, μόλις, γεράκι, το οποίο μάλιστα ονόμασαν «Χαρούλα», αλλά η δράση του είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες από φιλοζωϊκές και οικολογικές οργανώσεις (όπως ο Σύλλογος Προστασίας Κακοποιημένων Ζώων Λάρισας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»), οι οποίες υποστήριζαν ότι τα κορακοειδή δεν έβλαπταν και οι «καλιακούδες» «το μόνο που πράττουν είναι αυτό για το οποίο είναι προορισμένες από την φύση τους να πράξουν». Μάλιστα ο Σύλλογος πέρυσι, σε ανακοίνωσή του με την οποία κατηγορεί τον Δήμο αναφέρει ότι «επιφυλάσσεται ως έχων έννομο συμφέρον να προβεί σε όλες τις ενέργειες του αναλογούν εναντίον παντός υπευθύνου».

Φαίνεται ότι οι νομικές κινήσεις των φιλοζωϊκών οργανώσεων θορύβησαν τον Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος φέτος φρόντισε να θωρακίσει, νομικά, την εκ νέου επιβολή του μέτρου – και μάλιστα με περισσότερα γεράκια αυτή τη φορά… Έτσι, πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από αίτηση της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε ειδική άδεια «εκδίωξης και αποτροπής επιστροφής Κορακοειδών στη Λάρισα», διετούς μάλιστα διάρκειας, μέχρι το τέλος του 2019!

Ομολογουμένως, δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες άδειες από το ΥΠΕΝ…

Παρότι στην αρχή της απόφαση αναφέρεται ως αιτιολογικό η διερεύνηση της επίδρασης της παρουσίας ειδικά εκπαιδευμένων αρπακτικών πουλιών (γεράκια) στα κορακοειδή και ειδικά στους χώρους κουρνιάσματος, η συνέχεια του κειμένου είναι αποκαλυπτική, καθώς όχι μόνο προβλέπεται η χρήση των γερακιών για εκφοβισμό και εκδίωξη, όπως αναφέρεται στον τίτλο, αλλά περιλαμβάνει και πιο «δραστικά» μέτρα. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «θα διερευνηθεί η επίδραση της εργασίας των γερακιών τόσο χωρίς σύλληψη πουλιών από αυτά όσο και με σύλληψη (θήρευση) κάποιων κορακοειδών». Τονίζεται μάλιστα και αριθμός – στόχος των θηραμάτων καθώς όπως περιγράφεται «θα συλληφθούν κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) κορακοειδή, ενέργεια που θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και αποτελεσματικότητα των γερακιών»! Με άλλα λόγια, φέτος, και με την άδεια του ΥΠΕΝ (και ειδικότερα του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και θήρας της Δασικής Υπηρεσίας), τα ειδικά εκπαιδευμένα γεράκια θα μπορούν, χωρίς νομικές συνέπειες για τον Δήμο, να «φάνε» και 20 κορακοειδή!

Σημειώνουμε βέβαια ότι η Δασική Υπηρεσία δίνει την άδεια με την παραδοχή (στα λαμβάνοντας υπόψιν της απόφασης) ότι «οι έρευνες θα γίνουν με τρόπο που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στα είδη και οικοτόπους των περιοχών και ότι τα αποτελέσματά τους ενδιαφέρουν την υπηρεσία μας», ενώ επικαλείται τις εγκυκλίους του Υπουργείου για τις άδειες «Ερευνών, Φωτογράφησης και Κινηματογράφησης» (αλλά και του νομοθετικού πλαισίου για της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τα drones)!

Όσον αφορά το σκεπτικό του Υπουργείου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορμή για τη συγκεκριμένη «έρευνα» αποτελεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Λάρισας με τα χιλιάδες κορακοειδή (κυρίως Κάργιες και Κουρούνες) που έρχονται να περάσουν τη νύχτα τους μέσα στον αστικό ιστό, δημιουργώντας απίστευτη ηχορύπανση και μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τα περιττώματά τους. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, όλες οι μέθοδοι εκδίωξής τους που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, όπως παλλόμενα φώτα, έντονοι και απότομοι ήχοι, ηχογραφημένες φωνές αρπακτικών, laserκλπ, έχουν αποτύχει. Από την παράθεση και μόνο του σκεπτικού του ΥΠΕΝ φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία του Δήμου, καθώς το Υπουργείο δεν επικαλείται δικές του έρευνες και μετρήσεις για ηχορρύπανση ή διακινδύνευση της δημόσιας υγείας αλλά διαπιστώνει τα θέματα αυτά ως γεγονός.

Σύμφωνα με τη σχετική άδεια τα είδη που θα «μελετηθούν» θα είναι η Κάργια (Jackdaw-Corvus monedula), η Κουρούνα (hooded crow-Corvus corone cornix) και η Καρακάξα (Magpie-Pica pica). Τα γεράκια (πληθυντικός, φέτος, καθώς αναμένεται να μην είναι μόνο ένα όπως πέρυσι, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…) που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι του είδους Harris Hawk (Parabuteo unicinctus) και προέρχονται από νόμιμη εκτροφή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. χπ 17 Ιουνίου, 2023 at 15:26 Απάντηση

    Μπραβο ! Και μαζι με τα κορακια θα τρομαξουν και ολα τα αλλα πουλια με πολυ κακες συνεπειες για ολη την αλλυσιδα της φυσης . αυξηση βλαβερων εντομων που τρωνε τα πουλια και πολλα αλλα κακα…
    γιατι δεν αφηνουν τη φυση να κανει τη δουλεια της.. Αντι να κοιταξουν να μειωσουν τις πυρκαγιες που ξεσπιτωνοντε η πανιδα…

Αφήστε μια απάντηση