Λάρισα: Bonus για την ανακύκλωση τηγανέλαιων μέσω... ATM (φωτο+vid)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων μέσω δικτύου αυτοματοποιημένων μηχανημάτων-κάδων με τη χρήση κάρτας, η οποία «φορτώνει» με πόντους όσο περισσότερο ανακυκλώνεις; Και εξαργύρωση των πόντων με δώρα ή με την ενίσχυση κοινωνικών δράσεων;

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο επιθυμεί να κάνει πράξη στην Λάρισα η Θεσσαλική εταιρεία Grinco ΑΒΕΕ (Green Innovative Company), η οποία διατηρεί μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στη ΒΙ.ΠΕ Λάρισας, αλλά τώρα θα επιχειρήσει να κάνει το πρώτο βήμα της και στην ανακύκλωση ελαίων, που, μέχρι στιγμής και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, καταλήγουν στην αποχέτευση ή στα σκουπίδια.

Όπως επισήμανε χθες από την Λάρισα στο Greenagenda.gr ο κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου, στέλεχος της Grinco, η εταιρεία είναι πλέον σε θέση να ανακοινώσει την πιλοτική εφαρμογή της δράσης ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.

Η ανακύκλωση γίνεται μέσω της χρήσης αυτοματοποιημένων μηχανημάτων-κάδων, που δημιούργησε η ίδια η Grinco.

Τα πρώτα ανάλογα μηχανήματα έχουν στηθεί (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) στο χριστουγεννιάτικο Πάρκο των Ευχών στη Λάρισα, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν για την δράση και να εξοικειωθούν με την διαδικασία και την λειτουργία τους.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο η διαδικασία της ανακύκλωσης και της φόρτωσης πόντων στην σχετική πλαστική κάρτα του χρήστη της υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα απλή.

Αρχικά ο χρήστης σουρώνει το τηγανέλαιο πριν το πάει για ανακύκλωση, προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα τροφών.

Μπορεί να ανακυκλωθεί οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή για τηγάνισμα, ενώ προσοχή χρειάζεται προκειμένου να μην υπάρχει και νερό μαζί με το λάδι προς ανακύκλωση.

Ο χρήστης μεταβαίνει στον κίτρινο αυτόματο κάδο ανακύκλωσης της Grinco, τοποθετεί την κάρτα του στην σχετική υποδοχή, ρίχνει το λάδι στο στόμιο του μηχανήματος και φορτώνονται οι αναλογούντες πόντοι στην κάρτα του.

Με την πρόοδο του πιλοτικού προγράμματος αναμένεται να υπάρξει και συνεργασία της Grinco με την δημοτική αρχή της Λάρισας για την τοποθέτηση μηχανημάτων ανακύκλωσης στον αστικό ιστό, ενώ θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα επιβράβευσης-κινήτρων για τους χρήστες της υπηρεσίας.

Η μη ανακύκλωση ουσιών όπως τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια επί της ουσίας επιβαρύνει τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, καθώς για τη διάσπαση του λαδιού απαιτείται περισσότερη ενέργεια και νερό. Ακόμη, εάν πεταχθεί το λάδι στα σκουπίδια, τότε μέσω των χωματερών καταλήγει στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ εάν απορριφθεί το τηγανέλαιο στην αποχέτευση φράζουν σταδιακά και οι σωληνώσεις πάνω στις οποίες επικολλάται σιγά-σιγά το λάδι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση