Λέκκας: Πιθανώς θα έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι της ιστορίας - Οδηγούμαστε σε «Σαχάρια εικόνα»

Ως πιθανό χαρακτήρισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, το ενδεχόμενο το φετινό καλοκαίρι να είναι το πιο θερμό της ιστορίας, τονίζοντας ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες».

«Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA.

Όπως εξήγησε, η κλιματική κρίση «σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης, και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

Πιο έντονα ακραία φαινόμενα, με μεγαλύτερη διάρκεια

Εκτός, όμως, από τις υψηλές θερμοκρασίες ο Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε και για πιο έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη διάρκεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Εκείνο που μας απασχολεί είναι να δούμε τη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας, διαχρονικά σε μία δεκαετία με δεκαπενταετία. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενική εικόνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Σε δύο χρόνια θα "μπει" η θάλασσα μέσα»

Ειδικά για την Ελλάδα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «το μείζον πρόβλημα είναι να διατηρήσουμε και τα επιφανειακά νερά, αλλά κυρίως τα υπόγεια νερά. Στην Μύκονο αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες αντλούν όσο νερό μπορούν να αντλήσουν, αλλά μέσα σε δύο χρόνια θα έχουμε υφαλμύρωση, δηλαδή θα ”μπει” η θάλασσα μέσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που δεν αναστρέφεται».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση