Λίμνες από στραγγίδια στη μεταβατική μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στη Ζάκυνθο (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Μεγάλες ποσότητες στραγγιδίων, προερχόμενα από τα δέματα απορριμμάτων, αποκαλύπτουν την απογοητευτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή «Λίβας», στη Ζάκυνθο. Η συγκεκριμένη περιοχή 86 στρεμμάτων ανήκει στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2017 ως προσωρινή λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ακολούθησε η απόφαση να γίνει η μεταβατική λύση έως ότου κατασκευαστεί η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων του νησιού.

«Ωστόσο, τα δυο χρόνια λειτουργίας που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της μεταβατικής λύσης πλέον ξεπεράστηκαν και φτάσαμε στα 4 χρόνια. Η κατάσταση είναι οριακή και κρίνεται ως επικίνδυνη για το περιβάλλον. Κάποιοι κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί με σοβαρές επιπτώσεις», σύμφωνα με το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ», Νίκο Ζαράνη.

Διαβάστε - Ζάκυνθος: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στον Λίβα - Ανησυχία και για τον Σκοπό (φωτο)

Στην περιοχή υπάρχει ο κεντρικός υδροφόρος ορίζοντας και τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά. Τελικά ποιες είναι οι προθέσεις των αρμοδίων; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν όσοι αποφασίζουν για την επόμενη ημέρα στη διαχείριση των αποβλήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι εξαιτίας της μη καταλληλότητας προδιαγραφών των μηχανημάτων δεν αποδέχτηκε η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον δήμο Ζακύνθου διότι δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές και τελικά τα αποδέχτηκε μετά από 8 μήνες μια δευτεροβάθμια επιτροπή της Περιφέρειας το 2018 με μειωμένη τιμή.

«Η μονάδα δούλεψε με ειδικές ΑΕΠΟ αλλά δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που μέχρι και σήμερα δεν τηρούνται πλήρως. Έχουμε μείνει μόνο στα λόγια, τόσες καταγγελίες έχουν γίνει στον Άρειο Πάγο, στην Πυροσβεστική, στο τμήμα περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια και στον εισαγγελέα. Μεταξύ άλλων ευθαρσώς μας είπαν ότι τα παλιά δέματα θα τα θάψουν και παρόλα αυτά δεν μιλάει κανένας. Τι σκέπτονται να κάνουν με τη χαβούζα που υπάρχει, τι σκέπτονται να κάνουν για το νησί μας;», αναρωτιέται ο κ. Ζαράνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε το ποσό των 1.750.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση χωρίς καν διαγωνισμό για τη μεταφορά 10.000 τόνων από περίπου 90.000 απορριμμάτων που έχουν συμπιεστεί σε δέματα και στοιβάζονται στη μεταβατική μονάδα.

«Αφού ξεπεράστηκαν οι αντιρρήσεις από το Ελεγκτικό συνέδριο στις 30/12/21 άρχισε να μεταφέρετε το φορτίο των απορριμμάτων χωρίς όμως να ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλης της ποσότητας», λέει ο κ. Ζαράνης.

Στο μεταξύ, αναφέρει ο ίδιος, με δεύτερο έγγραφο-καταπέλτη (δεύτερο εντός 2 μηνών) η Πυροσβεστική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα πυρασφάλειας, δηλαδή δεν υπάρχει υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο συνδεδεμένο με τις πυροσβεστικές φωλιές, μέτρα πυροπροστασίας στην υπάρχουσα εγκατάσταση και μάλιστα βεβαιώθηκε πρόστιμο.

Ακόμη, επισημαίνει ο ίδιος, διαπιστώθηκε φθορά στα δέματα με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, το υλικό του περιτυλίγματος δεν αντέχει για περισσότερα από δύο χρόνια. Μεγάλος αριθμός δεμάτων έχει τοποθετηθεί και εκτός της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαράνη, «ξηλώθηκε ο βιολογικός του 2017 οποίος δεν λειτούργησε σωστά και έχει τοποθετηθεί μια τσιμεντένια κατασκευή αγνώστου δυναμικότητας και προδιαγραφών. Λιμνάζοντα στραγγίδια βρίσκονται εκτός χώρου και ρέουν σε παρακείμενα ρέματα».

«Απευθυνθήκαμε στην Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου να μας εξηγήσει για τη σημερινή κατάσταση και όσες δράσεις και έργα βρίσκονται σε εξέλιξη», προσθέτει.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς επιλύονται σταδιακά τα προβλήματα. Ο χώρος της εγκατάστασης απελευθερώνεται από τα δέματα απορριμμάτων ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια», τονίζει από την πλευρά της η κ. Μοθωναίου.

Σύμφωνα με την κ. Μοθωναίου, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κυττάρου και η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται σε έξι μήνες. Για τη μεταφορά των δεμάτων εκτός Ζακύνθου είπε ότι έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα και κάθε εβδομάδα εκτελείται ένα δρομολόγιο, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο, επισημαίνει η ίδια.

Πριν από χρόνια, η Greenagenda.gr έκανε εκτενή ρεπορτάζ για τον σκουπιδότοπο του Σκοπού ο οποίος έκλεισε μετά την επιβολή προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κάτοικοι ανακουφίστηκαν με από αυτή τη μεταβατική λύση ενώ τους δόθηκε η υπόσχεση για μια σύγχρονη εγκατάσταση που θα έδινε οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα.

«Πόσο ακόμη υπομονή;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι του όμορφου νησιού των Ιονίων Νήσων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση