Μάλιστα, συνολικά ο διεθνής αυτός οργανισμός επέλεξε δέκα προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη, που εκπροσωπούν διαφορετικούς τύπους οικοσυστημάτων και διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης, στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα διεθνούς χαρακτήρα και εμβέλειας.
Σκοπός του προγράμματος με τίτλο «Θερμοκοιτίδα για τη διατήρηση της φύσης» είναι η υποστήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών χρηματοδότησης της λειτουργίας των προστατευόμενων περιοχών, επομένως και των φορέων διαχείρισής τους.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε μία κεντρική ιδέα ότι οι προστατευόμενες περιοχές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως «επιχειρήσεις» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν συστήματα και δράσεις και που θα εξασφαλίζουν εισοδήματα για την κάλυψη των εξόδων των φορέων διαχείρισης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», η Διεθνής Ένωση θα παρέχει την υποστήριξη μέσω του προγράμματος, με εμπειρογνώμονες, καθοδήγηση, τεχνικές συμβουλές και πόρους και χθες πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η πρώτη συνάντηση εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας, όπως τόνισε η συντονίστρια Κατερίνα Χιωτέλη, προτείνει ως βασικό μοντέλο άντλησης πόρων την ανάπτυξη δράσεων σχετικών με μορφές τουρισμού, φιλικών προς το περιβάλλον, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, τους παραγωγικούς φορείς, την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και άλλους εμπλεκόμενους από την τοπική κοινωνία.
Στην πιλοτική του φάση η θερμοκοιτίδα θα συνεργαστεί με κάθε μία από τις δέκα επιλεγμένες περιοχές, σχεδιάζοντας ειδικά σχέδια εφαρμογής για την υλοποίηση των στόχων χρηματοδότησης.
Οι περιοχές επίδειξης θα λειτουργήσουν ως μοντέλο για τη δημιουργία λειτουργικών συστημάτων χρηματοδότησης. Εκτός από την λίμνη Παμβώτιδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα και την Ευρώπη, στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν προστατευόμενες περιοχές από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Κολομβία, το Περού, την Κούβα, την Βραζιλία, το Πακιστάν και τη Ναμίμπια.