Λαγουβάρδος στην GreenAgenda: Η βουτιά στις βροχοπτώσεις μέχρι και 40% φέρνει μεγάλη λειψυδρία

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο 

Αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες  με το φαινόμενο της λειψυδρίας λόγω της αισθητής μείωσης των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Κώστα Λαγουβάρδο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη Greenagenda.gr, η έλλειψη νερού είναι ακόμα πιο ανησυχητική λόγω και της αυξημένης ζήτησης της κατανάλωσης εξαιτίας της προσέλευσης τουριστών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λόγω των δυσοίωνων προβλέψεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,  όπως λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Λαγουβάρδος, απαιτείται να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής.

Κύριε Λαγουβάρδε, καταγράφεται αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τη λειψυδρία να προβληματίζει. Φοβάστε ότι θα είναι μεγάλη η πίεση το φετινό καλοκαίρι στα νησιά λόγω της άφιξης των τουριστών;

- Το έτος 2023 καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη, τουλάχιστον από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου υπάρχει συστηματική καταγραφή της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το περσινό έτος ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Διανύοντας ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνεχίζεται η καταγραφή ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που είναι πάνω ή αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα καταγράφεται αισθητή μείωση βροχοπτώσεων η οποία κυμαίνεται από 30% έως 40% σε σύγκριση με τις κανονικές τιμές στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική και Νότια Κρήτη και στις Κυκλάδες. Αυτή η έλλειψη νερού είναι ακόμα πιο ανησυχητική λόγω και της αυξημένης ζήτησης της κατανάλωσης εξαιτίας της προσέλευσης τουριστών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λειψυδρία είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή όλους τους επιστήμονες. Το βασικό μας πρόβλημα έγκειται στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, οι οποίες δέχονται πολύ μεγάλη πίεση από αφίξεις τουριστών.  Το πρόβλημα αυτό, ιδιαίτερα στα νησιά, δημιουργεί και θα δημιουργεί, από εδώ και πέρα, μια μεγάλη πίεση στη διαθεσιμότητα του νερού.

 

Μεταβολή της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας της χώρας από το 1991 ως και το 2023. Η γαλάζια γραμμή δείχνει το μέσο όρο της περιόδου και η κόκκινη εισηγμένη γραμμή την τάση της θερμοκρασίας (Πηγή: www.climatebook.gr)

 

Πώς εξηγείτε την αυξανόμενη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας  για τα προσεχή χρόνια;  Πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης;

- Τα κλιματικά σενάρια για τις προσεχείς δεκαετίες μάς δείχνουν αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και της θάλασσας συνεισφέρει στην ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όμως περισσότερο επηρεάζει την αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης και τη διάρκειά τους.

  1. Συχνότερες περίοδοι ξηρασίας
  2. Πιθανή αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων
  3. Αύξηση των καυσώνων
  4. Αυξημένος κίνδυνος μεγάλων δασικών πυρκαγιών
  5. Ισχυρότερα βαρομετρικά χαμηλά
  6. Ισχυρότεροι άνεμοι στο Αιγαίο

Άρα, καλούμαστε να  διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό και να σχεδιάσουμε νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή. Σημαντικό είναι πως επηρεάζεται αρνητικά το οικοσύστημα, υπό αυτές τις νέες κλιματικές συνθήκες, που ευνοούν την εκδήλωση καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Η σφοδρότητα των ακραίων φαινόμενων έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κοστοβόρες υλικές ζημιές. Πώς θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά;

- Εξαρτάται από τα αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια που εξαρτώνται από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη. Τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων, με απώλειες ανθρώπινων ζωών και σημαντικό κόστος από τις υλικές ζημίες. Επομένως, πρέπει από κοινού να εργαστούμε επιστημονικοί και επιχειρησιακοί φορείς για την καλύτερη προετοιμασία και ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων, με σκοπό να δίνονται καλύτερες και εγκυρότερες προγνώσεις για την ένταση ενός καιρικού φαινομένου και τις συνέπειές του.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση