«Στοπ» σε οχήματα και εκδρομείς σε εθνικούς δρυμούς και δάση της Λακωνίας

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και την παραμονή των εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές καθόλη την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου προχώρησε η Περιφέρεια Λακωνίας, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Αδαμαντία Τζανετέα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Αν. Ταϋγέτου, Ζάρακα, Αναδασώσεις  Βρεσθένων και Βασιλακίου, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2016, τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο και με δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς  4 και 5 απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης–Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.

Εξαιρούνται του μέτρου της απαγόρευσης κάτοικοι και κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των ανωτέρω δασικών συμπλεγμάτων καθώς και οι έχοντες ειδική άδεια του Δασαρχείου της περιοχής.

Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο στους κατωτέρω δρόμους :

    Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα:

1.  Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας

2.  Από Βαμβακού μέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο, προς καταφύγιο Ε.Ο.Σ., προς Καστάνιτσα, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα.

3.  Από καταφύγιο Δασαρχείου Σπάρτης προς Αγ. Βασίλειο, Πλατανάκι, Παλαιοχώρι και Κοσμά.

4.  Από Πολύδροσο μέσω θέσης « Ψητό » προς Κοσμά.

5.  Από Βασαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Μονή Αγ. Αναργύρων.

    Δασικό Σύμπλεγμα Αν. Ταϋγέτου:

1.  Από Μυστρά προς Ταϋγέτη μέχρι Κατασκηνώσεις.

2.  Από Ανώγεια προς Σωτήρα Σοχά, Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη.

3.  Από Παλαιοπαναγιά προς θέση « Μαγγανιάρη » μέχρι τη θέση «Βάρδα» και καταφύγιο Ταϋγέτου.

4.  Από Ξηροκάμπι μέχρι Κουμουστά.

5.  Από Γοράνους μέχρι Μονή Γόλας.

Από την προηγουμένη όταν δημοσιοποιείται ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς στην ιστοσελίδα  της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσιάζει και τις περιοχές που θα εφαρμόζεται  η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, εκδρομέων στις οποίες εκτιμάται κατάσταση κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού).

Παράλληλα, Δελτίο Τύπου θα εκδίδεται από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη,  από την προηγουμένη, για την ενημέρωση του κοινού το οποίο θα αποστέλλεται και στις Υπηρεσίες μέσω τηλεομοιοτυπίας  (Fax).

Οι παραβάτες  διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου θα διενεργούνται έλεγχοι από εξουσιοδοτημένα όργανα και τους καλούνται οι κάτοικοι της Λακωνίας να συνδράμουν το έργο και την προσπάθεια των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση