Λαπωνία: Πώς ένα cluster μετέτρεψε χωριά σε αγροδιατροφικά κέντρα

του Νίκου Αβουκάτου

Το σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών, αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων, στην αραιοκατοικημένη περιοχή της Λαπωνίας στη Φινλανδία, παρουσίασε ο Γιοχάνες Βαλιβάαρα, υπεύθυνος του cluster του Arctic Smart Rural Network, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του ευρωπαϊκού έργου HIGHER, στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο μοντέλο μετατρέπει τα μικρά αγροτικά χωριά σε αγροδιατροφικά κέντρα με ιδιοκτήτες τους κατοίκους, τους κατόχους αγροκτημάτων και τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται το αρκτικό σύστημα διατροφής, η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανία φυσικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, για την αποτελεσματικότητα του cluster εργάζονται μαζί η εκπαίδευση, οι παραγωγοί και η επιχείρηση, με σκοπό την πώληση και την εξαγωγή των προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε στη δομή της σύγχρονης περιφερειακής ανάπτυξης και τη σημασία των clusters. «Με δική μας προσπάθεια καταφέραμε να δώσουμε εργασία στην περιοχή της Λαπωνίας και να κρατήσουμε όσο μπορούμε τον πληθυσμό στο μέρος του», υπογράμμισε ο κ. Βαλιβάαρα.

Τα προϊόντα των 80 παραγωγών της περιοχής πωλούνται απευθείας και καταλήγουν σε μια αγορά 6.000 καταναλωτών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση