Λευκάδα: Βρήκαν μέχρι και θρανίο στον βυθό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Συνολικά 60 σάκοι απορριμμάτων συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριήμερου καθαρισμών που διοργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε Λευκάδα, Ιωάννινα και Πρέβεζα, με αφορμή την παγκόσμια Ναυτική Ημέρα, στις 28 Σεπτεμβρίου. Οι καθαρισμοί εντάσσονται στο πρόγραμμα της iSea «Φρόντισε τον τόπο σου. Κάνε έναν καθαρισμό παραλίας!!!» που υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών συλλέχθηκε πλήθος απορριμμάτων, όπως λάστιχα, πλαστικά μπουκάλια που περιείχαν αποτσίγαρα κ.α.. Ειδικότερα, από τον υποβρύχιο καθαρισμό της Βασιλικής στη Λευκάδα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Nautilus Diving Club, τη Λευκογαία και το ΚΠΕ Σφακιωτών οι δύτες ανέσυραν από τον βυθό ένα θρανίο, παιδικά παιχνίδια και πολλά τμήματα από σωλήνες, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά δυστυχώς ότι η θάλασσα λειτουργεί και ως... χώρος απόθεσης αντικειμένων που δεν είναι πλέον χρήσιμα στον άνθρωπο.

isea 1 (600 x 400)

Στον παρυδάτιο καθαρισμό στη λίμνη των Ιωαννίνων η ακτή ήταν γεμάτη απορρίμματα με κυριότερα εξ αυτών τα αποτσίγαρα, τα μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αναψυκτικών.

Στην Πρέβεζα ο παράκτιος καθαρισμός στην Κυανή Ακτή έγινε σε συνεργασία με το Ecocruising, την Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας αλλά και τη συμμετοχή πολλών εθελοντών από την περιοχή.

«Διαπιστώσαμε ότι εκεί οι εθελοντές φροντίζουν συστηματικά την παραλία, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε η Δήμητρα Μαρμαρά, υπεύθυνη συντονισμού της δράσης «Φρόντισε τον τόπο σου».

Στην παραλία της Βασιλικής, μετά τον καθαρισμό, έγινε μία δράση ενημέρωσης στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Βασιλικής, όπου τα μέλη της iSea και της Λευκογαία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με λεπτομέρειες με μαθητές σχολειών για τις επιπτώσεις που προκαλούνται στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τα απορρίμματα, αλλά και τις λύσεις του προβλήματος.

Το πρόγραμμα των καθαρισμών της iSea ολοκληρώθηκε φέτος με τον παρυδάτιο καθαρισμό στη λίμνη της Βόλβης σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιστερώνα. Τα απορρίμματα που εντοπίστηκαν εκεί είχαν κυρίως σχέση με την αλιευτική δραστηριότητα, ήταν, δηλαδή, κυρίως δίχτυα.

«Καταφέραμε να απαλλάξουμε την περιοχή από τα απορρίμματα γεμίζοντας ένα φορτηγό του Δήμου Βόλβης», ανέφερε η κα. Μαρμαρά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση