Λεωνίδιο: Συνάντηση για τα δύο σπάνια και απειλούμενα φυτά της Νότιο-Ανατολικής Πελοποννήσου

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνουν ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου  «Δύο σπάνια και απειλούμενα φυτά της Νότιο-Ανατολικής Πελοποννήσου στα πρόθυρα της εξαφάνισης: Centaurea leonidia και Stachys virgata», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 10  το πρωί, στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα (πρώην Δημοτικό Σχολείο Βασκίνας), στο Λεωνίδιο.

  • Centaurea leonidia 2 - Φωτογραφία: Ελευθέριος Καλπουτζάκης

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση απευθύνεται σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης, όπως επίσης και σε συλλογικότητες και επαγγελματίες της περιοχής της Νότιας Κυνουρίας, οι οποίοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό (αγρότες, σύλλογοι, τοπικοί φορείς κ.λπ.). Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση θα ενημερωθούν για τις σημαντικές πληροφορίες που προκύπτουν από το έργο, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση και για νέες προτάσεις για μέτρα διατήρησης των δύο απειλούμενων φυτικών ειδών στο μέλλον.

  • Stachys virgata 1 – Φωτογραφία: Ελευθέριος Καλπουτζάκης

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της προκήρυξης «Δράσεις προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας. Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», η οποία χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με Φορέα Υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και Φορέα Υποδοχής το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ).

  • Stachys virgata 2– Φωτογραφία: Ελευθέριος Καλπουτζάκης

Εισηγητής της συνάντησης θα είναι ο Δρ. Ελευθέριος Καλπουτζάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνάντηση παρακαλούνται να επικοινωνούν με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου στο τηλέφωνο 27550 22021 για οποιαδήποτε πληροφορία. 

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 

*** Στην κεντρική φωτό,  Centaurea leonidia – Φωτογραφία: Ελευθέριος Καλπουτζάκης

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση