«Λεωφόρος Μπάζων» η ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών - Οδοιπορικό σε... χαλάσματα και βουνά σκουπιδιών (φωτο+videos)

του Νίκου Αβουκάτου

Την τραγική κατάσταση με τους δεκάδες μπαζότοπους που έχουν... αναπτυχθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, τόσο στα όρια της Θεσσαλονίκης όσο κυρίως σε αυτά της Χαλκιδικής- αποκαλύπτει οδοιπορικό της Greenagenda.gr.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, που η Χαλκιδική θα... στενάξει από επισκέπτες, η εικόνα εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου είναι άθλια, αφού υπάρχουν διάσπαρτοι μπαζότοποι και ανεξέλεγκτες χωματερές.

Πριν, λοιπόν, φτάσουν στις σμαραγδένιες παραλίες της Χαλκιδικής, οι τουρίστες που θα την επιλέξουν αυτό το καλοκαίρι θα περάσουν πρώτα από... τσιμεντένιες συμπληγάδες, παίρνοντας μια πολύ πικρή γεύση από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συντελείται κατά συρροή στο ταξίδι έως εκεί, σε παράδρομους, ανισόπεδους και ισόπεδους κόμβους και κάτω από γέφυρες, όπως στην περίπτωση της Νέας Τρίγλιας, του δήμου Νέας Προποντίδος.

Στο οδοιπορικό της η Greenagenda.gr κατέγραψε τα -τουλάχιστον εννέα!- κόκκινα σημεία των παράνομων μπαζότοπων - χωματερών από την Καρδία έως και τον κόμβο της Νέας Τρίγλιας. Ειδικότερα, ασυνείδητοι έχουν δημιουργήσει χώρους απόθεσης υλικών απόβλητων κατεδαφίσεων ανακαινίσεων (ΑΕΚΚ), ογκωδών, αμιάντου, ελαστικών, κλαδιών και άλλων υλικών επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και για την υψηλότατη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω της παρουσίας εύφλεκτων υλικών και των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο αποκαλύπτουν το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Εντός των διοικητικών ορίων της Καρδίας του δήμου Θέρμης, σε ισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, σωροί μπάζων από χωματουργικές εργασίες, κλαδιά κ.ά. έχουν αλλάξει τη μορφολογία του εδάφους. Μάλιστα, στο σημείο αυξάνεται η πιθανότητα μετά από μια πιθανή έντονη βροχόπτωση να «φράξει» ο αγωγός απορροής που λειτουργεί για την αντιπλημμυρική προστασία του κόμβου.

Συνεχίζοντας την αυτοψία, στα διοικητικά όρια του Κάτω Σχολαρίου, σε παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου, μέσα σε οικόπεδο έχουν δημιουργηθεί σωροί από χώμα και μπάζα με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά τον δήμο Θέρμης, πλέον στη Χαλκιδική και εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Νέας Προποντίδος, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή. Σε κοντινή απόσταση, περιμετρικά ενός εδώ και χρόνια ενός ερειπωμένου εργοστασίου, ο περιβάλλων χώρος έχει μετατραπεί σε μπαζότοπο, όπου έχει απορριφθεί μέχρι και ολόκληρη μπανιέρα!

Εντός των διοικητικών ορίων του Αγίου Παύλου, απέναντι από τον εργοστάσιο «Τσάνταλη», σε ένα ακόμη παράδρομο του αυτοκινητοδρόμου, η Greenagenda.gr κατέγραψε άσχημες εικόνες με αρκετές ποσότητες -του πολύ επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία- αμιάντου, λάστιχα και απόβλητα χωματουργικών εργασιών.

Σε κοντινή απόσταση, μέσα σε ένα ρέμα της περιοχής, κείτονται πεταμένα κλαδιά, λάστιχα και έπιπλα.

Περίπου ένα χιλιόμετρο πιο πέρα από το προηγούμενο «κόκκινο» σημείο, δεκάδες λάστιχα διαφόρων διαστάσεων βαρέων οχημάτων και ΙΧ, αρκετές πλάκες αμιάντου και τόνοι αποβλήτων κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων, δηλαδή μπάζων.

Εντός των διοικητικών ορίων της Νέας Καλλικράτειας, ένας μπαζότοπος με... θέα δεν περνάει απαρατήρητος για όσους κινούνται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου. Κατά την αυτοψία, η Greenagenda.gr διαπίστωσε ότι τα κάθε λογής απόβλητα ξεπερνούν σε ύψος τα δυο μέτρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την εκδήλωση πυρκαγιάς δίπλα σε κατοικίες, ενώ τα πολύ επικίνδυνα υλικά που συγκεντρώνονται στο σημείο απειλούν και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας συναντά κάποιος κάθε λογής μπαζοαπορρίμματα κάτω από τη γέφυρα και οι εικόνες είναι αποκρουστικές, με τους ασυνείδητους να πετούν ανεξέλεγκτα κάθε λογής απόβλητα.

Η απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων-αποβλήτων είναι αναγκαία και κρίνεται απαραίτητη η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων εν όψει καλοκαιριού, καθώς όλοι αυτοί οι μπαζότοποι «πληγώνουν», εκτός από το ευαίσθητο περιβάλλον, και τον τουρισμό της Χαλκιδικής.

Δυστυχώς η σημερινή άθλια κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί την άνοιξη, που θα διευρυνθούν οι κατασκευαστικές εργασίες, και οι ευθύνες αναλογικά βαραίνουν τους ασυνείδητους, αλλά και τις αρμόδιες αρχές.

Απαιτείται σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον: η απερισκεψία μερικών έχει κόστος τόσο για το περιβάλλον όσο και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση