του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι παρενέργειες της ατμοσφαιρικής μόλυνσης είναι κάτι που παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστο σε όλες τις παραμέτρους του, καθώς μία νέα έρευνα επισημαίνει πως ο βρώμικος αέρας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γέννες μικρότερων παιδιών.

Την ίδια στιγμή η έκθεση στην αέρια μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελλοχεύει τον ίδιο κίνδυνο με το κάπνισμα.

Μία νέα έρευνα που υλοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν αποκάλυψε ότι τα αγέννητα μωρά στην Σκοτία, που οι μητέρες τους αναπνέουν μολυσμένο αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεννιούνται με μικρότερα κεφάλαια και πιο κοντά σώματα.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι εγκυμονούσες μητέρες που κάπνιζαν, αλλά ήταν λιγότερες εκτεθειμένες στην ρύπανση, γέννησαν μωρά με παρόμοια χαρακτηριστικά (μικρά κεφάλια και σώματα).

Μάλιστα οι μετρήσεις του αέρα δεν έγιναν σε πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, ενώ οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων που μετρήθηκαν ήταν 7,2 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές παροτρύνουν τόσο τον ΠΟΥ, όσο και την Ε.Ε. να αναθεωρήσουν καθοδικά τους ορισμούς τους για το ποια όρια εκπομπών θεωρούνται αποδεκτά.

Την ίδια στιγμή μία ακόμη πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί πως οι μεγάλες επενδύσεις ιδιαίτερα από τα κράτη του G20 σε υποκατάστατα των ορυκτών καυσίμων δημιουργούν τεράστια νέα μακροπρόθεσμα κόστη για τον τομέα της υγείας, τα οποία παγκοσμίως θα υπερβούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολλάρια, εξαιτίας κυρίως της έκθεσης στον μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μία τέτοια έρευνα, η οποία λαμβάνει υπόψη της ακόμη και στοιχεία από γεννήσεις μεταξύ των ετών 2002 και 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2017 η Ευρωπαική Επιτροπή αναγνώρισε ότι σε πάνω από 130 πόλεις των κρατών-μελών της έχουν σημειωθεί υπερβάσεις στα όρια εκπομπών ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές χώρες ανακοινώνουν συνέχεια την πρόθεση τους να απαγορεύσουν την κυκλοφορία οχημάτων με μηχανές εσωτερικής καύσης, προκειμένου να περιορίσουν την μόλυνση.

Η τελευταία βέβαια δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και άλλες πηγές, όπως πχ τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία σε καθημερινή βάση εκπέμπουν ότι και ένα εκατομμύριο ΙΧ, ενώ ο αέρας στο κατάστρωμα τους μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερός όσο και στις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.