Λιγότερα δημοτικά τέλη και τέλος ταφής για τους δήμους με την εφαρμογή του «Πληρώνω-Όσο- Πετάω»

Του Νίκου Αβουκάτου

Οι δήμοι χρειάζεται να σχεδιάσουν την ανακύκλωση με εφαρμογή του Πληρώνω-Όσο-Πετάω που αποτελεί από την 1 Ιανουαρίου του 2023 νομοθετική υποχρέωση των μεγάλων δήμων με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους.

Το Πληρώνω-Όσο-Πετάω (ΠΟΠ) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στον δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο του LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», ωστόσο ακόμη δεν το έχει ολοκληρωθεί πλήρως, βρίσκεται σε φάση εφαρμογής στους μεγάλους παραγωγούς.

«Η Πολιτεία θα χρειαστεί να βοηθήσει τους δήμους με τα προγράμματα χρηματοδότησης, τουλάχιστον σε 30-40 δήμους. Θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι οι δήμοι με την εφαρμογή του ΠΟΠ για να μειωθεί το κόστος. Οι δήμοι θα χρειαστεί να σχεδιάσουν έξυπνα τη διαλογή στην πηγή με το ΠΟΠ, να υπάρχουν συνέργειες ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» επισήμανε ο Δρ. Περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μιλώντας στην πρώτη ενότητα των ομιλητών του τριήμερου  περιφερειακού εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας του έργου LIFE-IP CEI-GREECE 25-27 Ιουνίου 2024 που διεξάγεται στο Κέντρο Πρόληψης-Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο "η εφαρμογή του Πληρώνω-Όσο-Πετάω στους δήμους με πληθυσμό πάνω από 20.000 θα ισχύσει από το 2028. Το βασικό όφελος του είναι ότι θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης και άρα λιγότερα δημοτικά τέλη και λιγότερο τέλος ταφής". Ο κ. Κυρκίτσος παρουσίασε τον οδηγό εφαρμογής του Πληρώνω -Όσο -Πετάω και τα βασικά  8 βήματα.

-Οργάνωση

-Μεγιστοποίηση της Διαλογής στην Πηγή

 -Επιλογή του σχήματος ΠΟΠ στον δήμο

 -Χρέωση και συλλογή  του πάγιου κόστους ΠΟΠ

 -Χρέωση και συλλογή του μεταβλητού κόστους ΠΟΠ

 -Πληροφόρηση Επιβράβευση –έλεγχος

 -Υλοποίηση πιλοτικού Επέκταση στον δήμο

 -Ανατροφοδότηση και βελτιστοποίηση 

 

Σήμερα διεξάγεται και ολόκληρο το 3ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων σε Επιχειρήσεις Πώλησης & Διανομής Τροφίμων (LIFE-IP CEI-Greece).Το 3ο Φόρουμ απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις πώλησης και διανομής τροφίμων και στο πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου φιλοδοξεί να διερευνήσει τυχόν προκλήσεις, να αναζητήσει βέλτιστες λύσεις, αλλά και ευκαιρίες που απορρέουν από το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την καταγραφή και πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και τους αναμενόμενους υποχρεωτικούς στόχους πρόληψης στην Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Απόβλητα.

Η σπατάλη τροφίμων

Από την πλευρά του ο Χρήστος Ξαγοράνης, υποψήφιος διδάκτορας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και  Επιστημονικός Συνεργάτης  του έργου ανέφερε ότι «το 3ο forum συνδέει διάφορους  κρίκους  στον τομέα της πώλησης τροφίμων και αποσκοπεί στην ανάδειξη καλών πρακτικών και τη χάραξη πολιτικής ώστε να  ενισχυθεί η καταπολέμηση  και να  αντιμετωπιστεί η σπατάλη τροφίμων  στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο παρά πολλοί τόνοι πετάγονται στα σκουπίδια και καταλήγουν για ταφή,  ενώ θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν τροφή ή ζωοτροφές ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν οι ρύποι του διοξειδίου του άνθρακα και να εξοικονομηθούν χρήματα».

Μετά τις μεταφορές, τη στέγαση, την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων η κλωστοϋφαντουργία είναι η πιο  ρυπογόνος δραστηριότητα. «Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», ενημερώνουμε τους πολίτες να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία, τη διαχείριση τους  ή να αναπτύξουν μια  επιχειρηματική  δραστηριότητα»  τόνισε η Ζωή Γαϊτανάρου, εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση