Λιώνουν ο πάγοι της Γροιλανδίας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Με γρήγορους ρυθμούς λιώνει κάθε χρόνο το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία, όπως υπολογίσθηκε, κατά προσέγγιση, από τον δορυφόρο Cryosat 2 ο οποίος χαρτογραφεί τα επίπεδα των πάγων στις πολικές περιοχές του πλανήτη με απώτερο σκοπό τη μελέτη  της ρυθμού της τήξης των παγετώνων.

Πιο συγκεκριμένα, για την τετραετία 2011-2014 οι ετήσιες απώλειες της  μάζας πάγου έφθασαν περίπου τους  270 γιγατόνους.

ARCTIC 13

Αν η απώλεια της μάζας του πάγου πάνω από το νερό συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, αυτό θα προκαλέσει επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της θάλασσας στους ωκεανούς και τότε τα νέα θα είναι ιδιαίτερα άσχημα για τις ευάλωτες παράκτιες πόλεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαν διαπιστώσει μέχρι τώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, ο Μάλκολμ Μακ Μίλαν του Κέντρου παρατήρησης και μοντελοποίησης και  οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι όχι μόνο χάνει η Γροιλανδία πολύ πάγο, αλλά η απώλεια αυτή ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και το χρόνο.

Όπως για παράδειγμα, το 2012 ήταν μια χρονιά εντυπωσιακής απώλειας πάγου σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Επίσης, στη δυτική πλευρά το στρώμα πάγου λιώνει περισσότερο από την ανατολική πλευρά.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ένα μικρό μέρος στρώματος πάγου (μικρότερο από το 1%) ευθύνεται για το λιώσιμο πάνω από το 10% της μάζας του πάγου.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση