Λουκέτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου - Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας

Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του τμήματος των θαλασσίων θηλαστικών (δελφίνια) στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, μετά τις χρόνιες αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η άδεια λειτουργίας που αφορά το τμήμα του δελφινάριου ανακλήθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Η απόφαση ήρθε μετά από πολυετή προσπάθεια οργανώσεων, επιστημόνων, ακτιβιστών και πλήθους πολιτών.

Η προσπάθεια κορυφώθηκε τον Μάιο του 2019 και έκτοτε το θέμα του δελφιναρίου πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Και αυτό διότι το ευρωπαϊκό Δίκτυο Dolphinaria-free Europe (DFE) και το Ινστιτούτο Πέλαγος με κοινή επιστολή τους στην Περιφέρεια Αττικής ζήτησαν να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με τα δελφίνια, δεδομένης της βεβαιωμένης παράβασης του νόμου 4039/12 (ο συγκεκριμένος νόμος 4039/12 απαγορεύει κάθε είδους παραστάσεις με ζώα χωρίς να εξαιρεί τους ζωολογικούς κήπους) από το υπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και δύο χρόνια, από τις 3/11/2017.

Η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής διενήργησε αυτοψία τον Ιούλιο του 2019 και διαπίστωσε πως τα «εκπαιδευτικά προγράμματα» του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «παραπέμπουν σε παραστάσεις». Τότε ζητήθηκε η διακοπή τους, ωστόσο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνέχισε κανονικά τις παραστάσεις δελφινιών.

Σε προ ετών αυτοψία τους, επιθεωρητές Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν το ζωολογικό πάρκο υποδυόμενοι τους απλούς επισκέπτες και διαπίστωσαν ότι πραγματοποιούνται παραστάσεις με εισιτήριο 3 ευρώ το άτομο, με τα δελφίνια να καλούνται να κάνουν ασκήσεις κατόπιν εντολών, ακόμη και «πιρουέτες», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έκθεσή τους. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, και μετά από συναντήσεις εκπροσώπων της DFE και των οργανώσεων Sea Shepherd Ελλάδος και My Dolphin Club με την διεύθυνση αγροτικής και κτηνιατρικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, η παράταξη «Οικολογική Συμμαχία», κατέθεσε σχετικό ερώτημα στο περιφερειακό συμβούλιο για την εφαρμογή του νόμου – το οποίο υπερψηφίστηκε.

Διαμαρτυρία μελών της Οικολογικής Συμμαχίας για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου, στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ατικής, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Στις 12 Μαρτίου, οι φορείς DFE και Πέλαγος επανήλθαν με νέα επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Αττικής ζητώντας τη διακοπή των παράνομων παραστάσεων. Την επομένη, 13 Μαρτίου, εκδόθηκε απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας του τμήματος θαλάσσιων θηλαστικών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση