ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Ενός κακού μύρια έπονται». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δράματος που λαμβάνει χώρα αυτό το χρονικό διάστημα με «πρωταγωνιστές» εκατοντάδες μικρά οινοποιεία σε όλη τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον κλάδο του οίνου, που έχει χάσει τα «αυγά και τα πασχάλια» με την πρόσφατη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Τα 20 λεπτά συν ΦΠΑ ανά φιάλη μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά για τις μικρές οινοποιητικές μονάδες είναι τεράστια η προπληρωμή υπέρογκων ποσών που αναλογούν στην καταβολή του ΕΦΚ για το σύνολο της ποσότητας του οίνου που κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Χωρίς αυτήν την άμεση καταβολή, που πολλές φορές ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση πωλήσεων. Εννοείται δε πως προπληρώνεις ΕΦΚ για κάτι που ευελπιστείς να πωλήσεις και μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να το πληρωθείς. Αν το πληρωθείς...

«Για τα μικρά οινοποιεία που παράγουν μέχρι 100.000 λίτρα η κατάσταση είναι δραματική, καθώς χρειάζεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα να προπληρώσουν τον ΕΦΚ όλης της παραγωγής που διαθέτουν. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες Ευρώ, τα οποία πρέπει η κάθε επιχείρηση να τα διαθέτει, να τα δώσει μπροστά και να περιμένει να τα εισπράξει όταν πωλήσει με το καλό», δηλώνει στο greenagenda.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», κ. Σ. Κεχρής.

Οι μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες, δηλαδή με παραγωγή πάνω από 100.000 λίτρα, μπορούν να δημιουργήσουν και να λειτουργούν φορολογικές αποθήκες, πληρώνοντας με το μήνα τον ΕΦΚ.
Ωστόσο η δημιουργία φορολογικής αποθήκης για όσες μονάδες δεν διαθέτουν δεν είναι μία φθηνή υπόθεση.

Η φορολογική αποθήκη έχει κόστος μέχρι να λειτουργήσει, καθώς απαιτούνται πιστοποιημένες ογκομετρήσεις από εξειδικευμένες εταιρείες και βέβαια χρειάζεται και προσωπικό, το οποίο θα είναι ειδικά επιφορτισμένο με τη διαχείριση της. Επί της ουσίας, αντί οι οινοποιητικές μονάδες να παράγουν κρασιά, θα συλλέγουν και θα αποδίδουν φόρους.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν εξαγωγές προς τρίτες χώρες από οινοποιεία που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης, ζητούνται εγγυήσεις για το σύνολο μάλιστα του ΕΦΚ, τις οποίες οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν.

«Οι μικρές μονάδες που είναι πολλές σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν όντως μεγάλο πρόβλημα, το οποίο οξύνθηκε, καθώς η εφαρμογή του μέτρου αντιμετώπισε πολλά εύλογα ως ένα βαθμό γραφειοκρατικά και διοικητικά κωλύματα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις εύκολα ή δύσκολα θα προσαρμοστούν. Για αρκετούς όμως από τους μικρούς, δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν» τονίζει ο κ. Κεχρής.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου αποφάσισε προσφυγή στη δικαιοσύνη, με κατάθεση στο ΣτΕ, αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και το προειδοποιητικό, για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, κλείσιμο των οινοποιείων της χώρας τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος διαθέτει 915 οινοποιεία πανελλαδικά (εκ των οποία εκτιμάται ότι τα 700-750 είναι ενεργά).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Παναγιώτης Δράκος 23 Ιανουαρίου, 2016 at 07:54 Απάντηση

    Μια ιδέα θα ήταν να απαγορεύεται η σχεδίαση φορολογικών νομοσχεδίων από ένα γραφείο στην Νίκης ή στην Καραγεώργη Σερβίας. Αντιθέτως να υποχρεούνται οι φωστήρες του ΥΠΟΙΚ να βγαίνουν στις πιάτσες να δουν τι σημαίνουν στην πράξη οι άκριτοι σχεδιασμοί τους.Πως θα γίνει αυτό; Απλά να απαγορεύεται η πρόταση για νέους φόρους, νέα τέλη, ή όποια ονομασία πίσω από την οποία θα κρύβωνται νέοι φόροι, προ της παρόδου διετίας από τους προηγούμενους. Ακόμα καλύτερη ιδέα θα ήταν να στέλνουν στις πιάτσες τους άλλους φωστήρες της τρόϊκας που εγκρίνουν τέτοιους ανασχεδιασμούς για να καλυφθούν οι υποτιθέμενες τρύπες στα μνημόνια.

Αφήστε μια απάντηση