Λόφοι σκουπιδιών στην Αίγινα κάθε Αύγουστο

του Νίκου Αβουκάτου

Απογοητευτική είναι η εικόνα της Αίγινας τις τελευταίες ημέρες, λόγω του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους του νησιού, ως αποτέλεσμα του μεγάλου προβλήματος στην αποκομιδή και τη διαχείρισή τους. Τα βουνά από απορρίμματα που σχηματίζονται έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των κατοίκων και των επαγγελματιών του νησιού.

Το σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων εμφανίζεται στην Αίγινα κάθε καλοκαίρι. Σε περίοδο τουριστικής αιχμής δεν γίνεται σε κανονικούς ρυθμούς η μεταφορά των απορριμματοφόρων με πλοία προς το λιμάνι του Πειραιά για να φτάσουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση των αποβλήτων δίπλα σε κάδους και σε παράνομες χωματερές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόβλημα αποδίδεται και στην αυξημένη επισκεψιμότητα, την υποστελέχωση στον τομέα της καθαριότητας και την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου. Όμως, από τις αρχές του Αυγούστου, η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη και ανυπόφορη για τους κατοίκους, προκαλώντας την αγανάκτησή τους.

«Στη νότια πλευρά της Αίγινας αλλά και στο παραλιακό μέτωπο τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει βουνά. Θα χρειαστούν μπουλντόζες για την αποκομιδή τους καθώς έχουν ξεχειλίσει οι ποσότητες», τόνισε στη Greenagenda.gr ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής και τουρισμού, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «παρότι δανειστήκαμε απορριμματοφόρα από δήμους της Αθήνας και τον Πειραιά η κατάσταση δεν μπόρεσε να βελτιωθεί». Έθεσε, δε, το ενδεχόμενο ανάθεσης της αποκομιδής από ιδιώτη εργολάβο.

Το ζήτημα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση