Λύθηκε το μυστήριο για την αιφνίδια αύξηση των επιπέδων καταστροφικής ουσίας για το όζον

Ερευνητές εντόπισαν τις μεγάλες πηγές πίσω από την πρόσφατη μυστηριώδη αύξηση των επιπέδων μίας χημικής ουσίας άκρως καταστροφικής για το στρώμα του όζοντος.

Πρόκειται για τον χλωροφθοράνθρακα, τριχλωροφθορομεθάνιο (CFC-11). Αρχικά αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1930 ως ψυκτικό, αλλά στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 υπήρξε δέσμευση να σταματήσει η χρήση του. Τα επίπεδά του στην ατμόσφαιρα εμφάνιζαν σταθερή μείωση έως το 2012. Έκτοτε υπήρξε αισθητή επιβράδυνση.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι βασική αιτία είναι η παραγωγή του αερίου στις ανατολικές επαρχίες της Κίνας. Οι πρώτες έρευνες άρχισαν το 2018 όταν η επιστημονική κοινότητα διεπίστωσε ότι ο ρυθμός πτώσης είχε μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2012. Από τότε υπήρχαν υποψίες ότι η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στην Ανατολική Ασία, όπου υπήρχε νέα παραγωγή του αερίου και αύξηση των επιπέδων του. Οι αρχικές υποψίες επιβεβαιώθηκαν.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, αναφέρει ότι το 40% με το 60% της αύξησης των εκπομπών της ουσίας προέρχεται από την Ανατολική Κίνα. Η ίδια η περιβαλλοντική αρχή της χώρας είχε ήδη διαπιστώσει παράνομη πώληση του χημικού και χρήση του σε μονώσεις με πολυουρεθάνη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

2 comments

  1. Dimitris 24 Μαΐου, 2019 at 05:12 Απάντηση

    Θα ήταν καλό να έχετε και σύνδεσμο για την εκάστοτε μελέτη, για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες. Βρήκα το άρθρο που αναφέρετε στο Naftemporiki.gr (εφόσον εσείς δεν είχατε σύνδεσμο), το οποίο επικαλούνταν άρθρο από το BBC (επίσης χωρίς σύνδεσμο), στο οποίο τελικά βρήκα το άρθρο μαζί με σύνδεσμο για την αυθεντική εργασία (https://www.nature.com/articles/s41586-019-1193-4).
    Χωρίς ν’ αμβιφάλω για την αλήθεια του άθρου του BBC, αναρωτιέμαι αν διασταυρώσατε το αν αυτό που αναμετέδωσε το Naftemporiki.gr ή ακόμα και το BBC, όντως ανταποκρίνεται στ’ αποτελέσματα της μελέτης (ανταποκρίνεται, αλλά το ελέγξατε; )

Αφήστε μια απάντηση