Λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας δίνει η «Χατζηκοσμάς Α. & ΣΙΑ ΟΕ»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το πρόβλημα με τις πλαστικές σακούλες τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και ευρύτερα, είναι μεγάλο, γνωστό και δυσεπίλυτο.

Εκτός από τον περιορισμό της χρήσης τους, υφίστανται και λύσεις όπως οι βιοδιασπώμενες σακούλες.

Στο παραγωγικό αυτό πεδίο δραστηριοποιείται μία ελληνική βιομηχανία, η «Χατζηκοσμάς Α. & ΣΙΑ ΟΕ», η οποία λειτουργεί από το 1959 στην Κομοτηνή, διατηρεί 100 άτομα προσωπικό, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και καινοτομεί με «πράσινο πρόσημο».

Η εταιρεία παράγει προϊόντα με καινοτόμα πολυμερικά υλικά νέας γενιάς, τα οποία είναι βιοαποκοδομήσιμα και κομποστοποιήσιμα, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ΕΝ-13432.

Οι βιοδιασπώμενες σακούλες είναι φτιαγμένες από άμυλο φυτικής προέλευσης, που πληρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος χωριστής συλλογής και κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφών.

Τα βιοδιασπώμενα πολυμερή τοποθετούνται στον κάδο κομποστοποίησης μαζί με τα υπόλοιπα οργανικά απορρίμματα για τη δημιουργία λιπάσματος (κομπόστ).

Συμπεριφέρονται σαν τρόφιμα και λιώνουν κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης, χωρίς να αφήνουν υπολείμματα. Διαθέτουν επί της ουσίας την ιδιότητα της διάσπασης στο περιβάλλον σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το παραγωγικό αντικείμενο της «Χατζηκοσμάς Α. & ΣΙΑ ΟΕ» είναι η παραγωγή και εμπορία ειδών εύκαμπτης συσκευασίας.

Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε ιδιόκτητη έκταση συνολικής επιφάνειας 52.000 τ.μ. ενώ το εργοστάσιο, οι αποθήκες και τα γραφεία της καλύπτουν επιφάνεια 15.000 τ.μ.

Με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 14.000 τόνων ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της σε πανελλαδική βάση.

Παράλληλα, εφαρμόζει αυστηρό έλεγχο ποιότητας σε όλες τις φάσεις της παραγωγής των προϊόντων της.

Μέσα στις προτεραιότητές της εταιρείας είναι και η συμβολή της σε ένα καθαρό περιβάλλον και η μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος. Για τον λόγο αυτό διαθέτει τμήμα ανακύκλωσης με 2 γραμμές παραγωγής. Η ημερήσια δυνατότητα ανακύκλωσης φθάνει τα 8.000 κιλά, τα οποία αντί να καταλήξουν ως απορρίμματα, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση