Μάζεψαν 10 κιλά φυσίγγια από την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα (φωτο)

Περίπου 10 κιλά χρησιμοποιημένα φυσίγγια μάζεψαν εθελοντές από νησίδα όπου είχαν φωλιάσει φλαμίνγκο, στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, περιοχή που το προηγούμενο διάστημα είχαν εντοπιστεί νεκρά και ημιθανή πουλιά με συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Η δράση καθαρισμού από τα φυσίγγια πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη λιμνοθάλασσα με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής και με τη συμμετοχή εθελοντών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή και την οργάνωση U in Europe.

H προσπάθεια εστιάστηκε εντός του τμήματος του υγροτόπου που έχει ανακηρυχθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), όπου απαγορεύεται το κυνήγι, και συγκεκριμένα στη νησίδα όπου φώλιασαν τα φλαμίνγκο το 2020 και ξαναπροσπάθησαν να φωλιάσουν και φέτος.

«Μαζεύτηκαν εκατοντάδες φυσίγγια, πράγμα που δείχνει και το βαθμό του προβλήματος. Λόγω της πρόσφατης βροχής πολλά από τα φυσίγγια είχαν αρχίζει να μπαίνουν μέσα στο ίζημα. Φυσικά αυτά που μαζέψαμε ήταν αποκλειστικά όσα φαίνονταν επιφανειακά με γυμνό μάτι. Κάποια μάλιστα φυσίγγια τα φλαμίνγκο τα είχαν μεταφέρει στις φωλιές τους», αναφέρει ο Σταύρος Καλπάκης, εθελοντής της Δράσης για την Άγρια Ζωή.

«Συγχαρητήρια στους εθελοντές για την πρωτοβουλία!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση