Χωρίς τελειωμό οι τοξικές και παράνομες καύσεις στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται τον τελευταίο καιρό η παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων των ορυζώνων στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους κατοίκους χωριών στους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος, η ατμόσφαιρα είναι αφόρητη και αποπνικτική, για αυτό ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρχών για τον εντοπισμό των δραστών.

«Δυστυχώς, οι ασυνείδητοι προχωρούν κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο στις παράνομες καύσεις των χωραφιών τους. Όσο και αν διαμαρτυρόμαστε και να δηλώνουμε ότι αυτό που αναπνέουμε είναι επικίνδυνο, κανείς δυστυχώς δεν τους σταματά», υποστηρίζουν, μιλώντας στη Greenagenda.gr, τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως λέει το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης, «επιτέλους, πρέπει να σταματήσει αυτή η παράνομη δραστηριότητα. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν, τίποτα άλλο δεν θέλουμε. Επιτέλους, ας σταματήσει η παράνομη καύση». «Ως πότε θα αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επικίνδυνα μικροσωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα;», διερωτάται ο κ. Κωνσταντινίδης.

Οι παράνομες καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, κυρίως στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, εκτός από τη σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία ευθύνονται για τα ατυχήματα που προκαλούνται στα εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς περιορίζεται η ορατότητα λόγω του καπνού που σκεπάζει τους δρόμους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια των παράνομων καύσεων καίγονται και οι χρησιμοποιημένες συσκευασίες φυτοφαρμάκων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, έχει επισημάνει επανειλημμένως τις αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, την ποιότητα της ατμόσφαιρας και τη δημόσια υγεία, από την ξεπερασμένη πρακτική καύσης των υπολειμμάτων της ορυζοκαλλιέργειας, ενώ υπάρχει ρητή απαγόρευση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων αυστηρές διοικητικές αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Η καύση των φυτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας απαγορεύεται μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής της Πολλαπλής Συμμόρφωσης και την υποχρεωτική τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής από τους οποίους δεσμεύονται οι παραγωγοί που υποβάλλουν δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ).

Μάλιστα, όσοι αγρότες προχωρούν σε καύση φυτικών υπολειμμάτων μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις και μειώσεις στην επιδότηση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση