Μάτι: Ακτινογραφία-οδηγός για μελλοντικές φυσικές καταστροφές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

του Νίκου Αβουκάτου

Eξειδικευμένoι ερευνητές επισκέπτονται καθημερινά τον τόπο της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Παίρνουν συνεντεύξεις από τους ανθρώπους οι οποίοι βίωσαν τον πύρινο όλεθρο τις δύσκολες εκείνες ώρες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό τους. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας από φυσικές καταστροφές, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας (ΕΠΕΑΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή, διεξάγει έρευνα εδώ και δύο μήνες στα καμένα της ανατολικής Αττικής.

«Με συνοδοιπόρους τους πληγέντες έχουμε μοναδικό όραμα ο ιδανικός αριθμός θυμάτων σε κάθε μελλοντική φυσική καταστροφή να είναι μηδενικός. Η "ακτινογραφία" του πληθυσμού που επλήγη θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών για εκπαιδευτική υποστήριξη σε θέματα φυσικών καταστροφών», επισήμανε η κα. Σκαναβή.

Μια εκπαιδευμένη ομάδα ερευνητών λειτουργεί ένα τηλεφωνικό κέντρο που έχει στηθεί στους χώρους του Εργαστηρίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε συνεντεύξεις τηλεφωνικά με όσους δεν έχουμε βρει στις επιτόπιες επισκέψεις. Δεν θέλουμε αυτή η ανθρωπιστική κρίση να πάει "χαμένη", θέλουμε να συλλέξουμε στοιχεία, ώστε να αναπαράγουμε το σκηνικό. Ακριβώς όπως γίνεται σε μία ανθρωποκτονία ή σε μια συντριβή ενός αεροπλάνου», υπογράμμισε η κα. Σκαναβή και πρόσθεσε:

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή

«Αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα στην πατρίδα μας, οχυρώνοντας τον καθένα μας με δεξιότητες που θα διασφαλίσουν μια καθημερινότητα που σέβεται την ζωή, το πρώτο που πρέπει να παρέχουμε είναι κοινωνική εκπαίδευση, διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες που θα έχουν υποχρέωσή τους την προστασία του περιβάλλοντος και τις ικανότητες να δράσουν με σύνεση και σωστή εκτίμηση του κινδύνου σε περίπτωση κρίσης».

Η ίδια ανέφερε ότι, μέσω της συγκινητικά υποστηρικτής διάθεσης των ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη, φιλοδοξεί η φωνή τους αλλά και η φωνή όσων χάθηκαν να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ενδυνάμωση των πολιτών με δεξιότητες κριτικής αξιολόγησης, ορθής κατανόησης πιθανού κινδύνου και επιλογών διάσωσης στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Οι συμμετέχοντες ερευνητές του ΕΠΕΑΕ έχουν όλοι εκπαιδευτεί σε πραγματικές συνθήκες μέσα από το πρωτοπόρο πρόγραμμα «Σκύρος» το οποίο εδώ και 4 χρόνια σε μια καινοτόμο συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά περιβαλλοντικών εκπαιδευτών. Υποψήφιοι Διδάκτορες, και απόφοιτοι της Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, της μοναδικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Λιναριά, το λιμάνι της Σκύρου, έχουν αποδείξει ότι η ορθή εκπαίδευση είναι απαραίτητη σε όσους εμπλέκονται με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το «Σκύρος», βραβευμένο τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές, έχει γίνει σύμβολο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με επαγγελματισμό στην προώθηση της υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Πηγή φωτογραφιών: Vassilis Vrettos, Kostas Mpekas

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση