Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύτηκαν για τη Συμφωνία του Παρισιού στη σύνοδο των G7

 

Οι έξι χώρες-μέλη της ομάδας G7, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν την ουσιαστική δέσμευσή τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού που αφορά τη Κλιματική Αλλαγή. Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου  κορυφής στην Ιταλία αναφέρεται ότι  δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι ηγέτες των έξι ισχυρών κρατών με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε πως σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της Αμερικής τόνισε πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα εστίασε στις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας και εξήγησε: «Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν θέλησε, όμως, να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού και χαρακτήρισε τον Τραμπ «ρεαλιστή» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη λήξη της συνόδου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόν είπε: «Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον».

Νωρίτερα η  Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Η όλη συζήτηση για το θέμα του κλίματος ήταν πολύ δύσκολη, για να μην πούμε πολύ μη ικανοποιητική. Εδώ έχουμε μια κατάσταση έξι εναντίον ενός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημεία για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού ή όχι.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το κατά πόσον υφίσταται φαινόμενο κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είχε δηλώσει μέσω Twitter ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το κατά πόσον η χώρα του θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση