του Νίκου Αβουκάτου
Eντός Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το κείμενο με τις τελικές προτάσεις που αφορούν τις προδιαγραφές ενός «πράσινου σημείου». Πρόκειται για ειδικούς χώρους που θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο της χώρας για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ θα ακολουθήσει και το χωροταξικό με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι κατηγορίες των «πράσινων σημείων» είναι οι ακόλουθες:
- Πράσινο σημείο γειτονιάς
- Το μικρό πράσινο σημείο
- Το βασικό πράσινο σημείο έκτασης 4.000 τ.μ και άνω
- Κέντρα ανακύκλωσης εκπαίδευσης διαλογής στην πηγή
Ο πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΟΔΣΑ Θεόδωρος Κάρδαρης τόνισε ότι «αναμένουμε την ΚΥΑ για το οδηγό αδειοδότησης των "πράσινων σημείων". Αποτελεί μια έννοια καινούργια για την Ελλάδα. Τα "πράσινα σημεία" θα είναι το σημείο επαφής του πολίτη με την τοπική αυτοδιοικηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο ρόλος των σημείων αυτών έχει σχέση με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων».
Πριν λίγες ημέρες διοργανώθηκε στη Χαλκίδα ημερίδα εργασίας στην οποία αναπτύχθηκε το θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας των πράσινων σημείων που θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Μιλώντας στη Greenagenda.gr, o πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, τόνισε ότι «στην ημερίδα παρουσιαστήκαν οι παρατηρήσεις και σκέψεις των δημάρχων αλλά και των εκπροσώπων φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Απαιτούνται να γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για το περιβαλλοντικό όσο και το χωροταξικό. Με την ολοκλήρωση τους θα μπορούν να ενταχθούν τα "πράσινα σημεία" στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση τους».
«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα "πράσινα σημεία", αναμένεται σύντομα», σημείωσε ο κ. Πολιτόπουλος.
Ακόμη, στην ημερίδα παρουσιάσθηκε ο σχεδιασμός και η εμπειρία από δύο Περιφέρειες, της Στερεάς Ελλάδας & Αττικής, που αφορούσε την σύνταξη των τοπικών σχεδίων και της δημιουργίας πράσινων σημείων. Ο αριθμός των «πράσινων σημείων» θα εξαρτηθεί από την κατάθεση των μελετών του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων.