Μέσα στο 2018 το ΠΔ Αξιού στο ΣτΕ - Πόροι για κομποστοποίηση στην Κ. Μακεδονία

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα αναβληθεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος Αξιού, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ATLAS TV.

«Περιμένουμε 16 χρόνια και έχουμε ένα Εθνικό Πάρκο χωρίς ρύθμιση και αυτό δείχνει την ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πλειοψηφία των θεμάτων που μπήκαν από την τοπική κοινωνία και τους φορείς έχουν γίνει αποδεκτά από την πλευρά μας. Κάποιοι είχαν κινδυνολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι θα καταστραφούν οι αγρότες και οι παραγωγοί και ήταν ψευδές», ανέφερε αρχικά ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Στον χώρο του Εθνικού Πάρκου θα επιτρέπεται πλήρως η καθετοποιημένη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα. Αυτό όμως που δεν μπορούμε είναι να επιτρέψουμε την παρουσία βιομηχανιών στο Εθνικό Πάρκο ή για παράδειγμα δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων. Για αυτό το θέμα, λοιπόν, θα υπάρχει λύση και μέσα στο 2018 θα πάει το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ προκειμένου να λυθεί ένα μεγάλο θέμα. Αυτό κάνουμε εξάλλου τα τελευταία τρία χρόνια, λύνουμε προβλήματα τα οποία είχαν μαζευτεί στη χώρα μας».

10,8 εκατ. ευρώ τα έσοδα από το τέλος στην πλαστική σακούλα

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μέτρο για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας, το οποίο απέδωσε, όπως σημείωσε, και αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά 75% η χρήση της στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και στα super market, αλλά «υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, μιας και στα στοιχεία προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα». «Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι ότι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έχουμε 10,8 εκατ. ευρώ από το τέλος πλαστικής σακούλας που θα επιστραφούν στο σύνολό τους στους πολίτες με τσάντες πολλαπλής χρήσης που θα μοιραστούν δωρεάν από τον ΕΟΑΝ στην αυτοδιοίκηση. Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν τσάντες, αλλά όχι μιας χρήσης, για να ψωνίζει και πιστεύω ότι το 2019 θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό χρήσης πλαστικού. Κανείς δεν θέλει στις παραλίες μας, στην εξοχή, στα ρέματα, αλλά και στον βυθό των θαλασσών μας να βρίσκει πλαστικές σακούλες», εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

Μονάδες κομποστοποίησης στην Κ. Μακεδονία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «επόμενη μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στη ζωή μας» είναι ο καφέ κάδος και η χωριστή διαλογή του οργανικού. «Προωθούμε ένα μέτρο ώστε στο τέλος του 2018 η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και ο ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσει μονάδες κομποστοποίησης και έτσι να μπει καφέ κάδος, ώστε όλοι να χωρίζουμε τα οργανικά απόβλητα. Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες αγορές, από τα ξενοδοχεία και από τις εγκαταστάσεις εστίασης. Θα χωριστούν λοιπόν τα οργανικά, τα τρόφιμα, τα οποία θα γίνονται λίπασμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα γεωργικό εφόδιο και πολύ μεγάλη μείωση της ρύπανσης στους χώρους ταφής. Το 2019 θα χαρακτηριστεί από αυτή την αλλαγή», προανήγγειλε.

Μπαίνουν οι διοικήσεις στους ΦΔΠΠ

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου για το προσεχές διάστημα, ανέφερε ότι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα ανοίξει πολύ έντονα είναι η κυκλική οικονομία. Επίσης θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διοικήσεων στους φορείς διαχείρισης που ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο και «θα υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη διοίκηση περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία να αξιολογείται με ένα καινούργιο κριτήριο που θα είναι το προϊόν που δημιουργούν στην περιοχή τους, άρα με την εργασία, ώστε το περιβάλλον θα δίνει εργασία στη χώρα μας».

Εθνικές Στρατηγικές για δάση και πρόληψη πυρκαγιών μέσα στο 2018

Κλείνοντας, ο κ. Φάμελλος στάθηκε στη «σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα την αλλαγή που περίμενε 40 χρόνια η Ελλάδα». Επίσης, μέσα στο 2018 θα υπάρξουν «δύο μεγάλες πολιτικές ανακοινώσεις, η στρατηγική για τα δάση και η στρατηγική για την πρόληψη των πυρκαγιών». «Πέρα από τα εργαλεία πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ειδικά τις πυρκαγιές μπορούμε να τις προλάβουμε. Δυστυχώς τα μνημόνια και όλες αυτές οι πολιτικές μείωσαν και τους εργαζόμενους και τις χρηματοδοτήσεις των δασικών έργων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα καύσιμης ύλης και ελλιπής διαχείριση στα δάση μας», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση