Μέσα στο 2019 η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Πτολεμαΐδα

Προστασία των ανθρώπων και του εθνικού πλούτου προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαρκώς αυξανόμενες απειλές από την κλιματική αλλαγή, συνεργασία Βαλκανικών λαών αλλά και απόκτηση ενός αναγνωρισμένου κέντρου εκπαίδευσης και πιστοποίησης ευρωπαίων διασωστών, είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται και σύντομα θα δημιουργηθεί το «Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας», στην Πτολεμαϊδα. Για τη διπλωματία της Πολιτικής Προστασίας που με συνέπεια και οργάνωση κυοφορείται από το 2014, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης οπότε διαπιστώθηκαν, όπως λέει μεγάλα κενά των γειτονικών κρατών σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και αναπτύχθηκαν άμεσα συνέργειες για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων και πυρκαγιών.

«Τεκμηριώσαμε προς την κυβέρνηση μετά τον Ιανουάριο του 2015, συνομιλώντας με τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αλλά με εξωστρέφεια στα Βαλκάνια. Εμείς ήδη είχαμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τους γείτονες σε θέματα πολιτικής προστασίας γιατί οι φυσικές καταστροφές και οι φωτιές δε γνωρίζουν σύνορα», σημείωσε ο κ. Καρυπίδης, τονίζοντας ότι δεν έμεινε μόνο στην τεκμηρίωση για ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά εκπόνησε και ένα σχέδιο για την γρήγορη υλοποίηση αφού βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, έκτασης 1.700 στρεμμάτων, δίπλα στη Σχολή Πυροσβεστών, για την εκπαίδευση-εξάσκηση διασωστών.

«Συμμαχία» τεχνογνωσίας και εξοπλισμού Ελλάδας - Γαλλίας

«Προσδιορίσαμε τον χώρο που είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας λιπασμάτων, ένα φυσικό έτοιμο εργαστήριο που μπορεί κάποιος να εκπαιδεύεται και να επιχειρεί. Διαθέτει καμινάδες παρόμοιες με αυτές της ΔΕΗ, έχει δεξαμενές, σιδηρόδρομο, άρα μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις π.χ.απεγκλωβισμούς μετά από σιδηροδρομικό ατύχημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα με την παραχώρηση της έκτασης, ζητήθηκε η συνδρομή και η τεχνογνωσία από σχετικό κέντρο της Μασσαλίας, ένα από τα δύο πιστοποιημένα κέντρα της Ευρώπης στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

«Ταξιδέψαμε στη Μασσαλία και στη Σουηδία που πιστοποιούν διασώστες, πυροσβέστες και εργαζόμενους ασφαλείας οι οποίοι απασχολούνται σε εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ή βιομηχανίες υψηλού κινδύνου», σχολίασε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι «ήρθαν εμπειρογνώμονες από τη Μασσαλία με προσομοιωτές, είδαν τις εγκαταστάσεις έκαναν σχεδιασμό, έμειναν εντυπωσιασμένοι από το σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει και αμέσως κινήσαμε τις διαδικασίες ώστε αυτό το κέντρο να το κάνουμε ένα δίπολο συνεργασίας Ελλάδα -Γαλλίας».

Ο κ. Καρυπίδης εκτιμά πως «το αργότερο σε 18 μήνες θα μπορούσαμε να ελπίζουμε στη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου» και έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη λειτουργία της πρώτης Δημόσιας Σχολής Πολιτικής Προστασίας, που δεν διαθέτει, όπως σχολίασε η χώρα.

«Από εκεί θα περνούν και οι αυτοδιοικητικοί υπάλληλοι για να λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση. Οι πυροσβέστες μέχρι και οι εθελοντές μας θα αναβαθμίζουν τις γνώσεις τους», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ο κ Καρυπίδης ανέφερε ότι η περιφέρεια προχωρά στις πράξεις εφαρμογής του χώρου και αναζητά με τους Γάλλους τον ακριβή εξοπλισμό. «Αμέσως μετά πρέπει να καθοριστεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Όραμα να πιστοποιούνται όχι μόνο Έλληνες αλλά και Βαλκάνιοι

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τη χώρα «αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι όλοι πρέπει να πηγαίνουν στα δύο κέντρα που υπάρχουν στην Ευρώπη για να πιστοποιούνται με κόστος για μία εβδομάδα από 5.000 έως 10.000 ευρώ».

Ασκήσεις ετοιμότητας και προστασίας για παιδιά

Πέρα από το κέντρο εκπαίδευσης επαγγελματιών διασωστών και εθελοντών, ο κ. Καρυπίδης ανέφερε ότι σχεδιάζει την αντίστοιχη ενημέρωση παιδιών. «Θα μπορούν να το επισκέπτονται και παιδιά όπου με ρεαλιστικά σενάρια και παιχνίδια θα μαθαίνουν πως να προστατεύονται από φυσικές καταστροφές», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση