Μέχρι τέλος Απριλίου η προκήρυξη για τους πρώτους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Πυρετωδώς δουλεύουν τα στελέχη της ΡΑΕ προκειμένου, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης Σταθάκη, να βγάλουν εντός του Απριλίου την προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Με την προκήρυξη εντός του Απριλίου και με δεδομένο ότι χρειάζονται πέντε εβδομάδες για την πραγματοποίηση των διαγωνισμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Energypress.gr, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Αρχή για διαγωνισμούς στις 2 Ιουλίου, ή έστω λίγες ημέρες αργότερα.

Οι διαγωνισμοί θα είναι για τρεις κατηγορίες έργων:

  • Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
  • Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.
  • Αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Όπως προκύπτει από τις αναφορές της ίδιας της ΡΑΕ, έχουν ζητηθεί από τους αρμόδιους Διαχειριστές επικαιροποιημένα στοιχεία ώριμων έργων ΑΠΕ κατηγοριοποιημένων ανά τεχνολογία (αιολικά και φωτοβολταϊκά), τα οποία έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ ή έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης αρμοδίως.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την κατάρτιση των Προκηρύξεων, αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ που θα δημοπρατηθεί και προφανώς για τον επιμερισμό της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος της τεχνολογίας των Φωτοβολταϊκών σταθμών στις δύο κατηγορίες (μικρά και μεγάλα).

Συνεπώς, η δημοπρατούμενη ισχύς για κάθε κατηγορία θα καθοριστεί με τις Προκηρύξεις. Είναι όμως δεδομένο ότι η ΡΑΕ προτίθεται να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο επιμερισμός της ισχύος, αν είναι δυνατόν, δηλαδή, να «βγούν» 300 MW για αιολικά και 300 MW για φωοβολταϊκά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν αρκετά έργα ώστε να καλύπτεται ο κανόνας του +75% όσον αφορά το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού που έχει τεθεί.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι μεγάλοι φορείς των ΑΠΕ είχαν ζητήσει να πάνε λίγο αργότερα οι διαγωνισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά η ΡΑΕ θεωρεί ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς ξένους και εγχώριους παίκτες για το βαθμό ωριμότητας και την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.

«Το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εγκεκριμένο από την Ε.Ε. μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ, εάν συνοδευθεί από επιτυχημένους και εντός χρονοδιαγραμμάτων διαγωνισμούς, θα προσελκύσει μεγάλο και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον» λέγεται χαρακτηριστικά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση