Μήνας Αγροικολογίας για τη μετάβαση προς πραγματικά βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα

του Βασίλη Γκισάκη*

Από τις 17 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου 2022, διεξάχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ο «Μήνας Αγροοικολογίας», όπου ο οργανισμός Agroecology Europe και σχετικές οργανώσεις έθεσε το ζήτημα υλοποίησης αγροοικολογικών στρατηγικών για να υποκινήσει μια αλλαγή στα αγροδιατροφικά πρότυπα, μέσω συντονισμένων δράσεων, όπως διαδικτυακά και ζωντανά σεμινάρια, συνεντεύξεις, ενημερωτικά έντυπα κ.ά. Ο φετινός Μήνας Αγροοικολογίας διοργανώθηκε ταυτόχρονα με τις «Ημέρες Αγροοικολογίας» που διοργανώνει το δίκτυο Agroecology Works, μια πρωτοβουλία Ελβετικών οργανώσεων, οργανισμών & ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως η FIBL, Biovision, WWF κ.ά.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις 11 & 12 Νοεμβρίου από το Ελληνικό Αγροικολογικό Δίκτυο, ένα διήμερο για την Αγροοικολογία & αναγεννητική γεωργία, ενταγμένο στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές δράσεις, στον χώρο της πρωτοβουλίας Open farm, στην Αθήνα, με πάνω από 80 συμμετοχές παραγωγών, καταναλωτών και κοινωνικών φορέων.

Τι είναι η Αγροοικολογία

Η αγροοικολογία είναι μια δυναμική έννοια που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση στον επιστημονικό, γεωργικό και πολιτικό λόγο. Προωθείται πια προσέγγιση ικανή να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων εφαρμόζοντας οικολογικές αρχές στη γεωργία και διασφαλίζοντας την αναγεννητική χρήση των φυσικών πόρων και των υπηρεσιών οικοσυστήματος, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την ανάγκη για κοινωνικά δίκαια συστήματα τροφίμων εντός των οποίων οι άνθρωποι μπορούν να επιλέγουν τι τρώνε και πώς και πού παράγεται.

Εν ολίγοις, η αγροοικολογία περικλείει μια επιστημονική προσέγγιση, ένα σύνολο πρακτικών αλλά και ένα κοινωνικό κίνημα και έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες για να επεκταθεί σε εύρος από την εστίαση σε χωράφια και αγροκτήματα για να συμπεριλάβει ολόκληρα συστήματα γεωργίας και τροφίμων. Αντιπροσωπεύει πλέον, ένα διεπιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνει όλες τις οικολογικές, κοινωνικοπολιτιστικές, τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις των συστημάτων τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Σήμερα, υπάρχει σαφής δυναμική υπέρ της Αγροοικολογίας στην Ευρώπη καθώς αναδύεται μια αντίστοιχη επιστημονική συναίνεση ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες, παραγωγοί και ερευνητές προωθούν την αγροοικολογική προσέγγιση ως μια επιθυμητή, βιώσιμη και ρεαλιστική μεταβατική οδό προς πραγματικά αειφόρα αγροδιατροφικά συστήματα.

*Ο Βασίλης Γκισάκης είναι γεωπόνος - ερευνητής

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση