Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το WWF για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υποβάλλει το WWF Ελλάς, για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό Κόλπο, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει από προχθές παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση και προσθέτει:

«Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία - διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης. Δυστυχώς, ο κίνδυνος για περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης είναι υπαρκτός και μπορεί γίνει εύκολα κατανοητός, κοιτάζοντας τους χάρτες που αφορούν σε κίνηση tankers και σε ατυχήματα θαλάσσιων μεταφορών στις ελληνικές θάλασσες. Δείτε εδώ».

Με μία διάθεση της Ελλάδας να επενδύσει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, σημειώνει το WWF, το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο η χώρα μας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο ατύχημα πετρελαϊκής ρύπανσης.

Το ίδιο το περιστατικό δημιουργεί έντονο προβληματισμό και απαιτεί άμεση και διεξοδική διερεύνηση, εξηγεί και σπεύδει να συμπληρώσει: «Ως περιβαλλοντικό έγκλημα, η εκτεταμένη ρύπανση απαιτεί παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και βεβαίως ανάληψη του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς».

«Παρότι είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, αλλά και για πλήρη εκτίμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής, τονίζουμε την ανάγκη για διαφάνεια και τεκμηριωμένη δημόσια ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής. Ως προς αυτό, το WWF Ελλάς δηλώνει "παρών" σε κάθε πιθανό κάλεσμα από το Λιμενικό Σώμα για συμμετοχή εθελοντών σε επιχείρηση καθαρισμού», συνεχίζει και καταλήγει με νόημα: «Οι περιβαλλοντικές κρίσεις αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση».

Δείτε χάρτες από το πρόγραμμα MedTrends που αποτυπώνουν τις πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός και μεσογειακός θαλάσσιος χώρος.

Και επιστολή προς τον Αρχηγό του ΛΣ

Εν τω μεταξύ, η ΜΚΟ απέστειλε επιστολή, δια του διευθυντή της, Δημήτρη Καραβέλλα, προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, υπογραμμίζοντας την προθυμία της να συμμετέχει με εθελοντές σε επιχειρήσεις καθαρισμού, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αναφορικά με την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση ρύπανσης στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο του Σαρωνικού Κόλπου από πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το WWF Ελλάς δηλώνει πρόθυμο να συμμετέχει με εθελοντές σε επιχειρήσεις καθαρισμού, υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας.

Ωστόσο, επισημαίνουμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε τέτοια δράση να συντονίζεται κεντρικά από αρμόδιο φορέα, ο οποίος θα παρέχει προς το κοινό και τους εθελοντές τις απαραίτητες και επιστημονικά ορθές γνώσεις και κατευθύνσεις, καθώς και τον αναγκαίο και ενδεδειγμένο με βάση τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και την απαραίτητη εγγύηση ασφάλειας προς τους εθελοντές.

Θεωρούμε επίσης επιτακτική πλέον την ανάγκη ενεργοποίησης του εθελοντισμού στο Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με το πλαίσιο που προβλέπει ο ν. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 245/22.11.2011). Η ουσιαστική συμμετοχή εθελοντών σε οικολογικές καταστροφές τέτοιας έκτασης έχει καθοριστική σημασία για την έγκαιρη αντιμετώπιση και τον άμεσο περιορισμό των επιπτώσεων στα παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, την άγρια ζωή και τη δημόσια υγεία.

Καθώς παρακολουθούμε επισταμένα την εξέλιξη της κατάστασης στον Σαρωνικό και αναλαμβάνουμε νομικές ενέργειες για την απόδοση ευθυνών για την προκληθείσα περιβαλλοντική ζημιά, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συζήτηση και συνεργασία για την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, ως ζωτικής σημασίας κοινού αγαθού».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση