Μήνυση στο Αττικό Πάρκο για την παράσταση με δελφίνια (vid)

Ο γερμανικός οργανισμός προστασίας των ζώων ProWal, μέλη του οποίου επισκέφθηκαν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και είδαν το πρόγραμμα με τα δελφίνια, θα καταθέσει μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά.

«Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το “πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια” το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει όχι σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία (νόμος 4039/2012, Aρ. 12)» αναφέρει το δελτίο Τύπου του οργανισμού ProWal.

Όπως σημειώνει ο Ανδρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, ο οποίος κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών, «στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι "τούμπες" και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες ελληνικές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά "εκπαιδευτική", εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από πενήντα δελφινάρια του κόσμου».

Ο γερμανικός οργανισμός κατέγραψε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών. «Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέυ μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια» συμπληρώνει ο Μόρλοκ, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκεπάστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο.

Όπως αναφέρουν στο δελτίο Τύπου, ακόμα και η μεγαλύτερη πισίνα του Αττικού Πάρκου είναι «εντελώς ακατάλληλη για δελφίνια», καθώς πρόκειται για ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 χιλιόμετρα την ημέρα.

Ανάμεσα σε αυτά που αναφέρει ότι παρατήρησε και κατέγραφε ο Ανδρέας Μόρλοκ, τονίζει πως οι ιθύνοντες του πάρκου εφαρμόζουν την τακτική της στέρησης τροφής, γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια.

«Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων, και του Αττικού Πάρκου εν προκειμένω, είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται, δηλαδή τροφή, μετά από κάθε εκτέλεση εντολής» σημειώνει.

«Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό Πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων, συνοψίζεται στη φράση: Το Αττικό Πάρκο είναι εντελώς ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη» καταλήγει η ανακοίνωση της ProWal, που προσθέτει ότι υπέβαλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση