Νέα μήνυση από τον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου για τα επεισόδια δυσοσμίας

Νέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας, για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή.

Ο δήμαρχος επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καθώς, όπως αναφέρει, «το πρόβλημα της δυσοσμίας εξακολουθεί και μάλιστα έγινε πλέον ανυπόφορο».

Πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση που έχει υποβάλλει για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος στις εισαγγελικές αρχές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ζητώντας την κατεπείγουσα διενέργεια κάθε νόμιμης πράξης, προκειμένου να διερευνηθεί κάθε τυχόν ποινική ευθύνη.

Όπως σημειώνει ο κ. Σούλας, «η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής».

Ξεκαθαρίζει ότι «την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Σούλας θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το μόνο που έγινε ήταν μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναβαθμιστεί ο σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων του Κορδελιού του οποίου τα αποτελέσματα περιμένουμε ακόμα από το πανεπιστήμιο και μας πάνε μέρα με τη μέρα λέγοντάς μας ότι τα αποτελέσματα αυτά αργούν συστήνοντάς μας υπομονή», υπογραμμίζει.

Ο δήμαρχος ζητά από την πολιτεία την μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Δήμο προκειμένου να έχει άμεση διαπίστωση του προβλήματος, που είναι καθημερινό, και άμεσο έλεγχο των επιχειρήσεων που πιθανολογούνται ως υπεύθυνες ρύπανσης.

Ο κ. Σούλας ανακοινώνει ότι προχωρά στη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων (χιλιάδων) υπογραφών προκειμένου να καταφύγουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ

Την τελευταία εβδομάδα η δυσοσμία στο Δήμο μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος ξεπερνάει τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, όπως άλλωστε και κατά το παρελθόν όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, καθότι ούτε το κατάλληλο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό διαθέτουμε, και ούτε τα κατάλληλα μηχανήματα, αλλά ούτε μας επιτρέπουν να τα έχουμε επειδή οι Δήμοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Την αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος.

Από την αρχή της θητείας μου ως δήμαρχος αλλά και ως Δημοτικό Συμβούλιο,

• Στις 1-11-2016 επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπου σε ευρεία σύσκεψη εκθέσαμε το πρόβλημα στον τότε υπουργό κ. Τσιρώνη απαιτώντας λύσεις, παρουσία της αντιπεριφερειάρχου κας Πατουλίδου και του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδη.

• Με την βοήθεια συλλογικοτήτων και πολιτών Αναδείξαμε το πρόβλημα μέσω όλων των ΜΜΕ στην κοινωνία της χώρας μας.

• Ενημέρωσα προσωπικά τον κ. πρωθυπουργό για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους πολίτες του δήμου μας.

• Απευθυνθήκαμε επανειλημμένα στην Περιφέρεια, στο αρμόδιο Υπουργείο, στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ακόμη και στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου.

• Καλέσαμε δύο υπουργούς που επισκέφθηκαν τον δήμο μας, και ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, δεν έγινε τίποτα.

• Με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αναθέσαμε σε ιδιωτική εταιρεία ασχολούμενη με το περιβάλλον να κάνει μετρήσεις αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και θα έλεγα σχεδόν αδιάφορα.

• Κατέθεσα μήνυση κατά των ΕΛΠΕ στις 30-11-2016 για μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία εκκρεμεί. Ελπίζω πως κατά την εκδίκαση αυτής της μήνυσης θα είμαστε όλοι εκεί.

• Ήδη είμαστε σε επαφή με την Green Peace για την έμπρακτη στήριξή τους και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και όχι μόνο του δήμου μας.

Κατόπιν όλων αυτών το μόνο που έγινε ήταν μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναβαθμιστεί ο σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων του Κορδελιού του οποίου τα αποτελέσματα περιμένουμε ακόμα από το πανεπιστήμιο και μας πάνε μέρα με τη μέρα λέγοντάς μας ότι τα αποτελέσματα αυτά αργούν συστήνοντάς μας υπομονή.

Επειδή το πρόβλημα της δυσοσμίας εξακολουθεί και μάλιστα έγινε πλέον ανυπόφορο επισκέφθηκα την Παρασκευή 18.01.2019 την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με αρ. κατάθεσης Ε19-69/18.1.2019 για το μεγάλο πρόβλημα της δυσοσμίας στον δήμο μας. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ήσσονος σημασίας, ελπίζω πως ο εισαγγελέας να αρχίσει ποινική έρευνα ώστε οι όποιες διαδικασίες εντοπισμού των υπευθύνων να γίνουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.

Το τελευταίο και ισχυρότερο όπλο μας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων (χιλιάδων) υπογραφών προκειμένου να καταφύγουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι τις επόμενες μέρες.

Ακόμη, ζητάμε από την πολιτεία την μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον Δήμο μας προκειμένου να έχει άμεση διαπίστωση του προβλήματος, που είναι καθημερινό, και άμεσο έλεγχο των επιχειρήσεων που πιθανολογούνται ως υπεύθυνες ρύπανσης. Ο Δήμος μας είναι διατεθειμένος να παράσχει ότι χρειάζεται για την εγκατάσταση του κλιμακίου αυτού, όπως κατάλληλο χώρο, έξοδα λειτουργίας και ότι άλλο απαιτηθεί.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση